zpěvačka

zpěvačka Zdroj: Profimedia

Absurditou roku se stala pokuta za písničku na přání

Anticena Absurdita roku. Anketa, která se v České republice vyhlašovala už posedmé v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku. Projekt, díky kterému se podařilo zrušit řadu byrokratických nesmyslů, má i letos svého absurdního vítěze. Nařízení, které zakazuje hrát písničky na přání.

Podle nových předpisů je hudebník povinen odevzdat provozovateli klubu seznam songů, které zahraje při svém vystoupení. Provozovatel ho pak musí deset dní předem poslat ochráncům autorských práv. Písničkám na přání odzvonilo."Co nejpřesnější seznamy užitých děl, tedy na živé hudební produkci skutečně odehraných skladeb, jsou zásadně důležité pro to, aby kolektivní správce (OSA) správně adresně vyúčtoval vybrané autorské odměny," reagoval Jan Vondryska z vedení a správy nových médií ministerstva kultury.

Ačkoli na klientském centru Svazu pro ochranu autorských práv hrozí za neúplný seznam pokuta, ministerstvo tvrdí, že lhůty nejsou sankcionovány a uživatelé jsou motivováni spíše formou slev. Žádné změny nařízení se podle něj neplánují.

Druhé místo obsadilo nařízení státu, které požaduje kauci dvacet milionů korun po všech velkoobchodnících s pohonnými hmotami. Důvod je prostý. Nepoctivým prodejem pohonných hmot přichází stát o miliardy korun.

Díky anketě totiž bylo v minulosti zrušeno několik nesmyslných nařízení, která podnikatelům zcela zbytečně komplikovala život. Ukázalo se, že Absurdita roku je zatím nejúčinnějším nástrojem v boji proti byrokracii. Snad tomu letos nebude jinak.