Korea

Korea Zdroj: ČTK

Kapitán potopené korejské lodi promluvil o okolnostech evakuace

Kapitán jihokorejského trajektu, který ve středu ztroskotal se 475 lidmi na palubě, promluvil o okolnostech evakuace, kterou podle médií nařídil příliš pozdě. Po výslechu na policii při vystoupení před televizními kamerami řekl, že s rozkazem k opuštění plavidla váhal kvůli tomu, že oceán byl v místě nehody velmi studený a on se bál, že pasažéry na volném moři strhnou silné proudy. Informoval o tom dnes server BBC.

Devětašedesátiletý kapitán I Čun-sok čelí trestnímu stíhání mimo jiné kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. Dnes se znovu omluvil cestujícím a rodinám obětí a popsal i to, co havárii předcházelo.

"Vydal jsem instrukce ohledně trasy, poté jsem krátce odešel do ložnice a pak to (potápění lodi) začalo," řekl se svěšenou hlavou kapitán. "Proud byl velmi silný, teplota oceánu byla nízká, domníval jsem se, že když lidé opustí loď bez rozvahy, pokud nebudou mít na sobě záchranné vesty nebo i když je mít budou, může je (proud) strhnout."

Podle kapitána ve chvíli, kdy se začal trajekt potápět, nebyly na místě žádné záchranné ani civilní lodi, které by cestujícím mohly pomoct.

Podle oficiální bilance je obětí nehody stále 28, zachráněných je 174. Stovky záchranářů už několikátý den neúspěšně pátrají po dalších cestujících - naděje, že by mohli ve vraku či na moři tak dlouho přežít, je však mizivá. Příbuzní téměř tří stovek pohřešovaných, z nichž velkou část tvoří studenti střední školy z předměstí Soulu, už ztrácejí trpělivost a požadují, aby záchranáři jednali rychleji a dostali vrak lodi na hladinu, napsala agentura Reuters.

Potápěčům se dnes podařilo nalézt tři těla, která zahlédli okénkem jedné z kabin, nedokázali je ale vyzvednout.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu.

Vyšetřování příčin katastrofy se nyní soustřeďuje na chování posádky, včetně možného pozdního povelu k evakuaci, na špatně zabezpečený nákladní prostor a taky na případnou chybnou konstrukci plavidla. Loď však prošla všemi bezpečnostními prohlídkami a splňovala také podmínky pro pojištění.