Agnieszka Holland

Agnieszka Holland Zdroj: Profimedia

Přes kosti mrtvých - Agnieszka Holland se vrací do Česka a bude točit thriller

Slavná polská režisérka Agnieszka Holland se po úspěchu s palachovským Hořícím keřem vrací do Česka. Podle literární předlohy polské spisovatelky Olgy Tokarczuk chce natočit thriller, který má zatím pracovní název Přes kosti mrtvých.

„Náš film by se mohl jmenovat i Tahle země není pro starý ženy. Přesně takový je svět, ve kterém žijeme a kde se tento příběh odehrává. Hlavní postava je upřímná, vášnivá, štědrá, inteligentní, ale i šílená. Šílená vzteky, posedlostí zvířaty a soucitem k lidem na okraji společnosti. Překypuje rebelií a rozhořčením,“ říká k zamýšlenému filmu Agnieszka Holland. Vztek, nepochopení a pohrdání nakonec dovedou hlavní hrdinku ke spáchání zločinu.

„Je to detektivka, podobenství a zároveň hořký obraz našeho světa, kde žijí lidé i zvířata, staří i slabí, bezbranní vůči brutalitě a blbosti. Bezbranní být nechtějí, takže příběh představuje takovou fantazii pomsty trochu jako v Tarantinových filmech,“ dodává Holland.

Podle producentů budeme sledovat hrůzu v malé osadě na česko-polském pohraničí, kde se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky či motivu.

Snímek vznikne v polštině, počítá se ale s velkým zapojením českého štábu a herců. „Je to příklad smysluplné koprodukce - točí ho polská režisérka, která se u nás těší velké oblibě, proto věříme, že české diváky bude film opravdu zajímat. Navíc se děj odehrává v pohraničí, kde se mísí české i polské postavy,“ vysvětluje producentka Pavla Kubečková. Z české strany je to práce společnosti nutprodukce.

Pokud vše dopadne, jak má, film půjde do kin v roce 2016.