Brendan Eich

Brendan Eich Zdroj: Wikimedia.org

VILIAM BUCHERT: Politická korektnost zabila šéfa americké Mozilly, vyjádřit názor se stává smrtící

Brendan Eich, šéf známé americké softwarové společnosti Mozilla, ve čtvrtek odstoupil ze své funkce. Důvod? Kdysi podpořil zákaz svateb gayů v Kalifornii. Politická korektnost opět dokázala, že se stala v rukou fanatických aktivistů (a je jich dost i v Česku) zbraní hromadného ničení.

Eich podle dostupných informací neurážel homosexuály, jen si prostě myslel, že sňatky gayů společnost nepotřebuje. Proto v roce 2008 věnoval 1000 dolarů (což je naprosto marginální částka) na podporu iniciativy Proposition 8. Ta se týkala prosazení kalifornského ústavního dodatku, který definoval manželství jako svazek mezi mužem a ženou (stejný zákon nedávno prošel v prvním čtení slovenským parlamentem). Pozor, tento názor podpořili Kaliforňané dokonce v referendu a prošel. Takže svobodná vůle lidu rozhodla. Jenže americký ústavní soud jej označil jako neústavní a dodatek neplatí. Opět demokratické rozhodnutí, které se někomu může líbit, jinému nikoli, ale to je tak všechno.

Jenže gay komunita zaútočila v minulých dnech na Brendana Eicha právě za jeho názory k homosexuálním sňatkům. Zaměstnanci Mozilly (jejím hlavním produktem je internetový prohlížeč Firefox) i aktivisté mu vyčítali, že jeho postoje jsou „neslučitelné s filozofií svobodného softwaru“, který právě Mozilla reprezentuje.

Politická korektnost v tomto případě zasadila Eichovi smrtelnou ráno, protože po protestech a nátlaku ze své funkce odstoupil. Jen proto, že má nějaké názory. Jen proto, že si dovolil něco myslet. Navíc s absurdním argumentem, že svobodné myšlení není slučitelné s „filozofii svobodného softwaru“.

Je to důkaz, že někdy je svobodná především nekonečná blbost některých aktivistů. Eich jim totiž jejich názor, na rozdíl od nich, nebral, jen byl na druhé straně myšlenkové barikády. A to se podle všeho už nesmí. Svoboda a demokracie je tím ničena a zabíjena. V tomto případě online…