Babiš, Okamura, Filip, Zeman

Babiš, Okamura, Filip, Zeman Zdroj: Archív

Výzva demokratům, aby se spojili v Praze proti nesystémovým hnutím a stranám

Na podzim budou volby do zastupitelstev obcí i do zastupitelstva hlavního města Prahy. V této souvislosti se Klub na obranu demokracie obrátil na pražské představitele ČSSD, KDU–ČSL, ODS, Strany zelených a TOP 09, tedy na demokraticky orientované strany, jež mají naději na dobrý volební výsledek v metropoli, aby daly najevo, že postupují společně proti nesystémovým stranám, kterými jsou hnutí ANO, Úsvit přímé demokracie i KSČM.

Přinášíme plné znění dopisu:

Vážená paní, vážený pane, obracíme se na Vás (a na další představitele pražské politiky) ve velmi naléhavé věci. V loňském roce byly u nás nastoleny „nové pořádky“. Začalo to přesvědčivým vítězstvím Miloše Zemana v přímé prezidentské volbě. V létě po pádu premiéra Nečase Zeman nejprve jmenoval svou vládu, jež pak přes půl roku setrvala ve funkci bez parlamentní důvěry. Poté, co demokratické strany (ČSSD, ODS a TOP 09) prokázaly naprostou neschopnost spolupracovat na obraně demokracie, se fakticky zhroutila Poslanecká sněmovna a nezbylo jí než se usnést na předčasných volbách. Ty pak na podzim překreslily dosavadní systém politických stran v České republice a přinesly výrazný úspěch stranám z hlediska polistopadového politického uspořádání nesystémovým (ANO, KSČM, Úsvit přímé demokracie). Největší z nich je dnes významnou oporou nové vládní koalice.

K úplnému úspěchu zbývá „novým pořádkům“ jen jedno: prosadit se i v Praze. Praha má v rámci České republiky zvláštní postavení: je to nejen jeden ze tří největších krajů a hlavní město státu, ale odedávna i politické a kulturní centrum země. V zastupitelstvu dosud dominují demokratické strany (TOP 09, ODS a ČSSD), v prezidentské volbě tu s velikou převahou zvítězil Zemanův protikandidát a ty nesystémové naopak získaly pak na podzim ve volbách do Poslanecké sněmovny v Praze jen 25 procent hlasů (v celé republice naproti tomu 41 procent). Tato situace se však může ještě letos podstatně změnit. Na podzim se budou konat volby do zastupitelstev obcí včetně voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy. Zejména v Praze je významně propojena komunální rovina s krajskou a celostátní. Je přirozené, že demokratické strany se navzájem liší zaměřením a programem a že se podle toho musí chovat v každodenní politice i ve volební kampani. Tentokrát by však bylo krajně důležité, kdyby se navíc ještě pokusily už před volbami napravit to, v čem předtím osudově selhaly, dostát své politické odpovědnosti a najít společnou řeč v celonárodním zájmu: v obraně parlamentní demokracie před autokraty a oligarchy a v obraně masarykovského politického realismu před nelítostným jakobínským fanatismem, který autokrati a oligarchové podporují a využívají. Je na to jen zhruba půlrok času.

Obracíme se proto na Vás i na další představitele demokratických stran v Praze významně zastoupených, ČSSD, KDU– ČSL, ODS, Strany zelených a TOP 09, s výzvou, abyste tento základní zájem dali ještě před podzimními volbami všichni společně a veřejně najevo. A obracíme se i na pražskou a českou veřejnost s prosbou, aby naši výzvu podpořily a daly to Vám to na vědomí.

V úctě

za Klub na obranu demokracie

Martin Dolejší, Bohumil Doležal, Petr Dušejovský, Bohumil Dvořák, Miroslav Fleischman, Hana Fořtová, Tomáš Grulich, Kamil Kalina, Jakub Kopecký, Vojtěch Kučera, MUDr. Emilie Magdalena Kučerová, Martin Litomiský, Hana Mahlerová, Pavel Otto, Herbert Pařízek, Jana Petrová, Karla Piwodová, ing. Vojtěch Průša, Ivan Rigel, Ivo Rottenberg, Jan Scheinost, Jan Tichý, Otakar Válek, Vladislav Vaňák

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.