Guzman

Guzman Zdroj: EPA

Prcek Guzmán, nejhledanější zločinec světa, byl zatčen, jeho legenda žije dál

Nejhledanější zločinec světa, mexický drogový boss Joaquín Guzmán, přezdívaný Prcek (El Chapo), byl zatčen v sobotu 22. února. Po svém útěku z vězení se ukrýval téměř 13 let a stala se z něj mýtická postava, duch, kterého údajně zcela změnily plastické operace. Pobýval v odlehlých částech mexických hor, kde ho kryli zkorumpovaní politici, ale i obyčejní lidé, kteří se báli, že je nechá zabít.

Guzmán ovládal tvrdou rukou všemocný drogový kartel Sinaloa (název podle mexického spolkového státu), který působil v 50 zemích světa. Hovoří se i o prodeji drog v České republice. Například v USA prodával ve velkém marihuanu, kokain, heroin a pervitin. El Chapo byl přitom vždy o krok napřed před zákonem, k čemuž mu pomáhala neobyčejná krutost. Jeho podřízení zanechávali bezhlavá těla protivníků kartelu na okrajích silnic a dovolili si vyhlásit otevřenou válku mexické i americké vládě. Guzmanovo jmění odhadl časopis Forbes na více než miliardu dolarů. Také ho pasoval za 67. nejvlivnějšího člověka na světě, což je větší vliv, než má například prezident Francie nebo Venezuely.

Dokonce se dodnes ani přesně neví, kdy se muž s celým jménem Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, narodil. Uvádí se 4. buben 1957 nebo 25. prosinec 1954. Nikdo to není schopen potvrdit či zjistit.

Celá mexická armáda a tisíce amerických protidrogových agentů hledali bez výsledku 13 let muže, který je také znám pod přezdívkou „mexický Usáma bin Ladin“. Odměna za informace k jeho dopadení se vyšplhala k celkovým sedmi milionům dolarů. Přitom Prcek žil podle všeho celou dobu v Mexiku. A když byl v sobotu zatčen, právě dělal snídani pro svoji milou, bývalou Miss státu Sinaloa Emmu Coronel Aispurovou. V roce 2007 se s ní oženil (na svatbu si dovolil pozvat zkorumpované místní politiky i policisty) a Emma mu porodila v srpnu 2011 dvojčata (děvčátka). Hádat nemusíte, ale porodila je v americké Kalifornii, kde byl Guzmán údajně tak úporně hledán.

O jeho životě kolují v Mexiku legendy. Narodil se v chudé rodině v malém městečku Badiraguato ve státě Sinaloa a aby se uživil, tak prodával pomeranče. Jako mladý muž pracoval v 80. Letech minulého stolí pro kartel Guadalajara, který vedl Miguel Angel Félix Gallardo zvaný „El Padrino” (Kmotr), ten byl byl Guzmánovým mentorem. Po zatčení Padrina v roce 1989 převzal Prcek vedení operací ve státě Sinaloa, kde tehdy začala jeho bezohledná, divoká a krvavá cesta na vrchol kartelu. Uplácel místní politiky, nechal zabíjet lidi na potkání a budoval rafinované tunely pod hranicí Mexika a americké Arizony.

V roce 1993 se ho pokusil jiný kartel zabít a to na letišti ve městě Guadalajara, ale místo něho omylem popravili katolického kardinála Juana Jesuse Posadasa Ocampa. Tento čin strašlivě pobouřil celé Mexiko. O pár dní později zatkli Guzmána v Guatemale a byl odsouzen na 20 let do vězení.

V roce 1995 obvinila Guzmána i americká vláda. Zjistilo se, že šéfoval přímo v USA stovkám lidí. Měl velká skladiště drog v Kalifornii, New Jersey či Chicagu. Vlastnil půjčovnu soukromých tryskáčů a železniční vagóny, to vše pro lepší přepravu drog.

Pobyt ve vězení byl ale pro El Chapa pouhou formalitou. Uplácel dozorce i vězně a dál řídil svůj kartel. Ve vězení se dokonce konala větší jednání o pašování drog. Výjimkou nebyly ani kokainové večírky s prostitutkami. V roce 2001 Guzmán utekl z vězení v koši na prádlo. Kvůli tomuto činu uplatil 22 dozorců. Navíc jim vyhrožoval, že nechá zabít je samotné i jejich rodiny. Což by se nepochybně stalo.

Tento útěk podpořil Guzmánovu image naprosté legendy mezi Mexičany, ale i šéfy dalších drogových kartelů. Omar Meza, známý zpěvák ze státu Sinaloa, řekl: “Mnoho lidí, co tady žije, vidí Guzmánův život jako symbol úspěchu, protože kdysi byl chudý, ale dokázal se prosadit v systému a stát se bohatším, než si vůbec kdo dokáže představit. Lidé ho označují slovem kliente (statečný jedinec).”

Jeho luxusní život na útěku dobře ilustruje následující situace. El Chapo byl několikrát spatřen, jak šel do restaurace spolu se svými bodyguardy, nechal u toho všem hostům zabavit mobil. Královsky se najedl, poté zaplatil za všem jejich účet, jako omluvu za jím způsobenou nepříjemnou situaci a nechal vrátit mobily.

V roce 2012 trávil Prcek prázdniny v luxusní vile v Los Cabos, což je oblíbená destinace amerických hollywoodských hvězd a společenské smetánky. Když na místo dorazili policisté, Guzmán byl zase pryč. Je zřejmě jen náhodou, že den předtím na stejném místě měla Hillary Clintonová jednání s ministry zahraničí zemí Střední Ameriky.

Legenda o Guzmánovi natolik pronikla do mexické kultury, že o něm bylo složeno i několik písní. Nestal se ale inspirací pouze pro místní hudebníky. Americký rapper a dealer kokainu Gucci Mane rapuje v písničce El Chapo následující věty: “Všechno, co chci, je být El Chapo, rozsekat tvoje auto kulometem, všechno, co chci, je být El Chapo, mít tři miliardy dolarů v pesech, všechno, co chci, je být El Chapo, a až ho potkám, tak mu řeknu bravo.”

Podle Guillermo Valdese, bývalého velitele mexické policie, je navíc Guzmán obchodní génius. “Myslím si, že El Chapo je osoba schopná a se skvělými vůdčími schopnosti. Má strategickou vizi, která chybí ostatním drogovým baronům a oni si to uvědomují. Je to velmi inteligentní člověk, který umí ostatním naslouchat. Má také schopnost lidi strhnout a pracuje s obrovskou představivostí a kreativitou,” řekl Valdes španělskému deníku El País.

Drogová válka, která naplno zuří v Mexiku od roku 2006, si již vyžádala 80 000 obětí. El Chapo je sice zatčen, ale to znamená pouze to, že na jeho místo nastoupí někdo jiný. Existuje také možnost, že jeho zatčení pouze prohloubí násilí, až si kartely budou přerozdělovat uvolněné území po jeho zatčení.