Nefritový králík posílá z Měsíce první fotografie,

Nefritový králík posílá z Měsíce první fotografie, Zdroj: Profimedia.cz

Nefritový králík žije! Už odepisovaný robot se ozval z Měsíce

Čínské lunární vozítko možná není úplně ztracené. Po dlouhé odmlce způsobené zřejmě čtrnáct dní trvající mrazivou měsíční nocí znovu ožilo, vydalo signál a možná jej bude možné ještě opravit. Ve středu přitom čínská média ohlásila, že se robot nadobro porouchal a nelze jej už opravit.

„Znovu nabyl vědomí! Přinejmenším je naživu a má šanci na záchranu,“ řekl mluvčí programu Pchej Čao-jü. Vzkříšení Nefritového králíka potvrdila i státní televize CCTV. Problémy, které má přístroj od konce ledna, však prý stále nejsou vyřešeny.

I tak je to dobrá zpráva. Číňané už totiž svého měsíčního robota pomalu odepisovali. Agentura Nová Čína v oficiálním vyhlášení ve středu oznámila, že „dálkově řízené vozítko určené k průzkumu Měsíce nelze opravit, aby mohlo splnit svou misi“. Podle agentury se koncem ledna projevily problémy s mechanickým ovládáním, které od té doby znemožňují jeho správný provoz. Tento týden se pak vozítko dočasně zcela odmlčelo.

Příčiny poruchy mluvčí neupřesnil. Podle specialisty Čínské akademie vesmírných technologií Pchanga Č'-chaa ji mohla způsobit například silná radiace, slabá gravitace či extrémní výkyvy teplot.

Šestikolový robot Nefritový králík (čínsky Jü-tchu) přistál na Měsíci loni 14. prosince společně s modulem Čchang-e 3. Mimochodem zajímavé je pojmenování modulu: Čchang- e je čínská bohyně Měsíce, česky nazývaná jako Měsíční paní nebo Měsíční víla a Nefritový králík byl její společník, který se na zemskou oběžnici dostal za odměnu pro svou obětavost. (Podle legendy totiž nabídl hladovému poutníkovi jako potravu své maso.)

Mise začala absolutně úspěšně. Dva dny po přistání už „králík“ posílal první fotografie na Zem. Kromě snímání Měsíce měl být 120 kilogramů vážící robot schopen zdolat třicetistupňové stoupání a pohybovat se rychlostí 200 metrů za hodinu. Na své pouti měl pomocí radaru měřit měsíční kůru, zkoumat strukturu povrchu a pátrat po zdrojích surovin. Energie získávaná prostřednictvím solárních panelů mu měla vystačit alespoň k tříměsíčnímu zkoumání povrchu. Zdá se však, že aktivita i životnost Nefritového králíka boudou menší, než tvůrci očekávali.

Dobývání Měsíce je přitom dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu. Kolem roku 2017 se Čína chystá vypustit k Měsíci sondu, která by měla dopravit na Zemi vzorky měsíčních hornin. Celý projekt je přípravou na vyslání prvního čínského kosmonauta na Měsíc, což Peking plánuje zhruba na rok 2020. Při zkoumání Měsíce nejde Číně pravděpodobně jen o prestiž. Její mise se budou snažit na Měsíci najít rovněž využitelné suroviny. Vzdálenější plány počítají se zřízením stálé základny na povrchu Měsíce.