Slovensko

Slovensko Zdroj: YouTube.com

Slováci vtipně opravili propagační video Bruselu. Podívejte se

„Chybějící část.“ Tak se jmenuje loni zveřejněné video Evropské komise namířené proti daňovým únikům: Malá holčička na něm se smutným výrazem hledí na svůj narozeninový dort, jehož část kdosi „ukradl“. Smyslem videa je ukázat, že za chybějící část dortu mohou daňové úniky.

Ovšem Slovenský institut ekonomických a sociálních studií (INESS) do tohoto němého videa vsunul komentáře odkazující na výši jednotlivých daní i celkového zdanění. Video tak vyznívá zcela opačně – kus dívčina dortu uloupla vláda skrze vysoké daně. Podívejte se na původní video:

A teď video po úpravě:

Nejde jen o vtipnou předělávku. Jde hlavně o úplně vážnou polemiku. Chybějí lidem víc peníze, jež někdo odmítl zaplatit státu na daních, nebo peníze, které stát na daních sebral? Na nekontrolované výdaje státu loni INESS už jednou videokampaní upozornil. Do světa pustil tři videa, jež na první pohled propagovala absurdní věci ve jménu „bohatšího Slovenska“. Kampaň nabádala, aby si lidé kupovali psa (je s ním zábava – každý by měl mít aspoň jednoho psa), auta (je to svoboda, rychlost – důležité je, že tankuje benzín), cigarety a alkohol (jsou jedinečné, nejlepší – nákup vám dá pocit výjimečnosti, který si zasloužíte).

Bizarní videa nejdřív neobsahovala odkaz na tvůrce ani skutečný záměr. Slováci tak zapáleně debatovali o tom, jak nehorázná je vláda, pokud utrácí za takové nesmyslné kampaně. Videa INESS totiž úspěšně napodobovala propagandistickou zkratku politických kampaní schopných vnutit lidem naprostý opak toho, co je v jejich zájmu.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru