Miroslav Bárta

Miroslav Bárta Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Vědec Miroslav Bárta varuje: Nesnažíme se předejít kolapsu naší civilizace

Čeká naši civilizaci obrovský chaos a dokonce možný kolaps? Egyptolog Miroslav Bárta (44), přední český vědec a jeden z autorů unikátní knihy Civilizace a dějiny, to nevylučuje. A podivuje se tomu, že v české kotlině nevidí ani snahy, podobné situaci předejít.

„Žijeme ve světě, kde různé krize a katastrofy mohou nabýt netušených rozměrů. Většina zemí není ani v základních aspektech soběstačná… To je rizikové. Protože pokud systém není robustní v základních funkčních parametrech, tak dřív nebo později může hrozit problém,“ říká Bárta v rozhovoru pro nové vydání Reflexu.

A pokračuje: „Druhá věc je, zda budeme schopni na základě našeho intelektu etapu, kdy dochází k zjednodušení a novému nastavení systému, urychlit nebo třeba zmenšit dopady onoho kolapsu. O to bychom měli jako společnost usilovat. Konkrétně v české kotlině však nevidím ani náznak takové snahy. Protože investice do klíčových oblastí, které by nám pomohly vypořádat se s případným kolapsem – armády, jež umožňuje zmírnit dopady chaosu a školství -, jsou neustále osekávány a jejich představitelé nebo obory kompromitováni s tím, že jsou zbyteční“. 

ObálkaObálka|ArchívA jak možnému kolapsu naší civilizace zabránit? O tom pojednává velký rozhovor s egyptologem Miroslavem Bártou, který najdete v novém Reflexu. Ten vyšel ve čtvrtek 2. ledna.