Alan Turing

Alan Turing Zdroj: archiv

Slavnému Turingovi, který rozluštil Enigma kód, byla udělena až teď milost za jeho „homosexualitu“

Alan Turing se často označuje za otce moderních počítačů. Jeho přičiněním také skončila druhá světová válka dříve, a to díky tomu, že rozluštil nacistický Enigma kód. Ale až 23. prosince letošního roku mu britská královna Alžběta II. udělila posmrtnou milost. V roce 1952 byl odsouzen za svoji homosexualitu.

Bristký matematik a počítačový vědec Alan Turing se stal hrdinou, když prolomil Enigma kód, který používalo k šifrování informací nacistické Německo. Podle odhadů historiků to zkrátilo druhou světovou válku o dva roky. V roce 1952 byl hrdina Turing z nařízení soudu chemicky vykastrován, protože byl odsouzen za mravní pohoršení – měl homosexuální vztah s tehdy 19 let starým mladíkem Arnoldem Murrayem. Toto nesmyslné odsouzení ukončilo jeho kariéru. Jeho bezpečnostní prověrka byla anulována a nemohl tak dál vědecky pracovat. Turing dva roky po odsouzení spáchal sebevraždu. Bylo mu pouhých 41 let.

Milost se většinou v Británii uděluje pouze, když se obvinění ukáže jako neplatné, nebo pokud o něj požádá rodina na základě nevinnosti pachatele. Ale ministr spravedlnosti má právo požádat královnu o milost, když předchozí dva způsoby nelze použít. „Dokrot Alan Turing byl mimořádný muž, s mimořádnou myslí,” řekl k milosti pan Grayling, ministr spravedlnosti Velké Británie. A dodal: „Jeho genialita pomohla ukončit válku a zachránila tisíce životů. Jeho pozdější život byl zastíněn jeho odsouzením za homosexualitu. Tento rozsudek bychom nyní považovali za nespravedlivý a diskrimační a proto byl rozsudek odvolán. Turing si zaslouží být uznáván za jeho přínosy ve válečném tažení a ve vědě o počítačích. Milost od královny je adekvátní hold tomuto skvělému muži.”

Veřejná kampaň za Turingovo očištění trvala roky a podporovali ji osobnosti jako bývalý premiér Británie Gordon Brown nebo slavný vědec Stephen Hawking. V roce 1999, časopis Time označil Turinga jako jednoho ze 100 nejdůležitějších lidí 20. století za jeho přínos k rozvoji umělé inteligence a moderních počítačů. A královna Turingovi milost v pondělí skutečně udělila.