Svatba

Svatba Zdroj: Profimedia.cz

Právníci varují: Pozor na nové zákony o rodině, vyvdáte či vyženíte i nechtěné příbuzné

Pokud se domníváte, že sňatkem se svým partnerem, vytváříte novou rodinu a ta původní, z níž vzešel, vás nemusí zajímat, jste na velkém omylu. Za pár dnů nabude účinnosti nová úprava rodinného práva a vy se rázem pro stát, soudce i advokáty ocitnete ve společné rodině se švagry, dědečky a babičkami i se sourozenci svého vyvoleného či vyvolené.

Příbuzné, ať se to komu líbí nebo ne, přiřkne manželům nový občanský zákoník. Definuje totiž rodinu jako rozsáhlé společenství a místo dosavadních 131 upravuje rodinné právo v celkem 322 paragrafech. Přestože úkolem rodinného práva je především chránit zájmy sezdaných párů a jejich dětí, odborníci varují před úskalími, která se objevují a začnou fungovat spolu s novým občanským zákoníkem od 1. ledna 2014. Zatímco dosud zákon o rodině nezmiňuje definici rodiny a soustředí se na manžele, rodiče a děti, nyní přichází na scénu široce definovaná rodina. „Budete v ní mít švagry a švagrové, prarodiče, praprarodiče, vnuky, sourozence. Tedy možná i ty příbuzné, kteří vám třeba nejsou sympatičtí a nestýkáte se s nimi,“ upozorňuje Petra Gříbková ze společnosti Atlas Consulting, která se zabývá právními informačními systémy a s tím související problematikou nového občanského zákoníku.

Širokou definicí rodiny ale zásadní změny nekončí. Zákoník říká, že lidé mají přispívat na potřeby života rodiny tak, aby životní úroveň všech jejích členů byla zásadně srovnatelná. Před tímto ustanovením manžele zřejmě neochrání ani sebelepší předmanželská smlouva. „Obávám se, že nové ustanovení může minimálně vyvolat spory a nejasnosti týkající se výkladu a bude na soudech, aby judikaturou definovaly hranice a mantinely. Nelze tedy vyloučit, že se méně majetní členové rodiny budou domáhat jistého vyrovnání životní úrovně po majetnějších příbuzných,“ říká advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Předmanželské smlouvy proto podle odborníků nelze přeceňovat. „Měli bychom se smířit s tím, že se na budoucnost nelze stoprocentně připravit a vždy záleží na tom, s kým do manželství vstupujeme a kam ve vztahu dospějeme,“ tvrdí Kovářová.

Zajímavostí, ale i určitým typem varování pro ty, kteří by brali věci příliš na lehkou váhu, je formulace důvodů k opuštění rodiny. Pokud nemá partner k opuštění rodiny „důvod hodný zvláštního zřetele“, pak je povinen stále přispívat na náklady domácnosti, ze které odešel. „Dlouhonohá blondýnka nebo svalnatý mladík takovým důvodem ale nejsou,“ upozorňuje s nadsázkou Gříbková. Problémem bude takový důvod prokázat, stejně jako doložit, že jeden z manželů konal úmyslně tak, aby manželství zaniklo. V zásadě jde ale o to, aby byl vždy chráněn slabší jedinec a zajištěna funkce rodiny.

V každém případě je prý lepší se na novinky v rodinném právu předem dobře připravit. Jinou možností se zařadit do majoritní části společnosti, kterou už dnes tvoří lidé, kteří žijí sami, nesezdaní nebo partneři v registrovaném svazku. „Ani toto ale není všelék, protože se tím člověk ocitá mimo právní úpravu rodinného práva a byť bude v partnerství slabším jedincem, nebude mu z hlediska práva příslušet žádná ochrana,“ varuje Petra Gříbková. Odborníci si zatím nejsou jisti, zda by i „singles“ a páry žijící mimo manželství neměli mít v právu alespoň nějakou oporu. Obecně nová úprava rodinného práva přináší mnoho novinek i značnou volnost v rozhodování o majetku po smrti, takže dopad zákona na životy rodin bude značný.