Léky

Léky Zdroj: profimedia.cz

Zkorumpovaná farmacie: Podvedení lékaři a ošizení pacienti

Je veřejným tajemstvím, že výrobci léků barví své produkty narůžovo, přesvědčují lékaře o jejich jedinečnosti a více než za výzkum utrácejí za předávání zkreslených informací o svých lécích.

Šokujícím zjištěním Zkorumpované farmacie, knihy britského lékaře, bestsellerového autora a vědce Bena Goldacra, je obrovský rozsah těchto postupů na hranici legality a jejich propracovanost a podíl odborného tisku i orgánů, které mají průmysl regulovat, na podvodech. Publikace, kterou česky nedávno vydalo nakladatelství CPress, je doposud nejrozsáhlejší dokumentací triků, jejichž pomocí farmaceutický průmysl dostává k pacientům i své neúčinné, či dokonce zdraví poškozující léky.

Goldacre je vyhledáváným autorem a řečníkem. Už jeho první kniha Prolhaná věda (vydaná roku 2010, česky 2013) byla bestsellerem přeloženým do osmnácti jazyků. Kritizoval v ní pseudovědu, jak to ostatně dělá i na svých webových stránkách „Bad Science“; o problematice lékařských studií pravidelně píše i pro britský The Guardian.

Goldacre ve Zkorumpované farmacii tvrdí, že léky si nejčastěji testují sami výrobci v mizerně navržených zkouškách a na beznadějně malém množství nevhodně vybraných pacientů. Testy jsou analyzovány pomocí technik pokřivených tak, aby nadhodnocovaly přínos medikamentů. A když výsledky zkoušek firmám přesto nevyhovují, mají plné právo je před lékaři a pacienty utajit. Ostatně studie financované a realizované výrobci dosahují podle Goldacra významně příznivějších výsledků než ty nezávislé. Například výsledky farmaceutických studií, které sledovaly účinnost statinů, tedy léků snižujících krevní cholesterol, předepisovaných denně milionům uživatelů, byly ve srovnání s nezávislým testováním 20x častěji příznivější! Goldacre detailně popisuje i případ chybějících dat firmy Roche k přípravku Tamiflu. Za balení tohoto protichřipkového léku utratily vlády mnoha zemí (na základě metaanalýzy placené farmaceuty) miliardy s cílem zabránit epidemii ptačí chřipky. Přitom nezávislé studie doložily, že Tamiflu jen zkracuje dobu nemoci o pár hodin. Ani po několika letech žádostí se vědcům nepodařilo získat o účinnosti Tamilu kompletní data, která by obrovské výdaje oprávnila. Za situace, kdy jsou protokoly studií a prezentace jejich výsledků překroucené, nemají lékaři šanci znát skutečné působení terapií, které předepisují. A zatímco jsou udržovaní v nevědomosti, jejich pacienti mohou být vystaveni podřadným, neúčinným a zbytečným terapiím.

Zkorumpovaná farmacie odhaluje nefunkčnost farmaceutického systému a předkládá jednoznačné důkazy nezbytnosti jeho regulace. Goldacre přesto nenavrhuje jeho zákaz – uznává totiž, že vyrábí i léky zachraňující život a snižující utrpení milionů lidí. Jak tedy situaci řešit? Autor napovídá souborem doporučení pro všechny zúčastněné strany od paciantů přes lékaře až po vydavatele časopisů. Nejdůležitějším požadavkem je povinnost publikování všech výsledků studií a veřejný přístup k těmto informacím.

Zkorumpovaná farmacie je napsaná srozumitelně, vysvětlované principy lze pochopit bez znalosti anatomie či lékařského názvosloví a překlad Evy Kadlecové je podařený; čtenářům může překážet snad jen rozsah textu a častější opakování faktů. Co lze českému vydání doporučit, je přídavek pár stránek přibližujících tuzemskou situaci. Tu nedávno popisoval třeba dokument České televize Byznys v bílých pláštích. Pojišťovny u nás zaplatí 60 miliard korun ročně za léky a podle tohoto dokumentu až pětinu z toho zbytečně, pod vlivem reklamního tlaku farmaceutických firem. Lékaři třeba od farmaceutických reprezentantů dostávali úplatek 300 až 500 Kč za jediné balení předepsaného léku; jiní jejich kolegové pak na účet farmaceutických společností trávili dovolené u moře.

Hlavním českým kontrolním úřadem je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který však podobně jako kontrolní úřady dalších zemí pouze přebírá a vyhodnocuje studie předkládané průmyslem. S velkou pravděpodobností tedy dostává stejně překroucené výsledky, jaké dodává farmaceutický průmysl kontrolním úřadům v jiných zemí. Vlastní testování léků SÚKL vůbec neorganizuje.

Autorka článku Margit Slimáková je průvodkyní zdravým životním stylem. Je spolupracovnicí Reflexu.

Zkorumpovaná farmacieZkorumpovaná farmacie|archiv