David Gurle

David Gurle Zdroj: YouTube.com

Bývalý šéf Skypu vynalezl neprolomitelný systém na šifrování zpráv

Pokud jste ten typ člověka, který chce mít jistotu, že vaše e-maily nebo soubory nikdo jiný číst nebude, použijte Perzo. Je to komunikační platforma, která používá neobvyklé šifrovací a dešifrovací metody, tak, aby udržela vaše zprávy v bezpečí před s nějakým slídilem.

Duchovní otec platformy,je programátor, který má za sebou dlouhou kariéru, pracoval například pro Skype nebo Microsoft. Zprávy v Perzu jsou zašifrovány a změněny v hatmatilku, která používá kryptografický klíč, vygenerovaný ze znaků, které zpráva samotná obsahuje. Sám Gurle k tomu říká: „Vyvinuli jsme novou technologii, která sleduje zprávy a náhodně z nich vybírá různé znaky. Výsledkem je, že každá zpráva poslaná přes Perzo je zašifrována vlastním klíčem.”

Ani Perzo samotné ale vaše zprávy nevidí. Systém je navržen tak, aby jakákoliv třetí strana včetně Perza samotného, nemohla rozluštit zprávy. „Nemůžeme vidět, co děláte. Pokud zapomenete heslo, je pro nás nemožné ho zjistit. Systém je tak navržen. A pokud by například i vláda chtěla naše data, pak bychom jí je sice vydali, ale nemohli bychom nijak pomoci v jejich rozluštění,“ tvrdí Gurle.