Pervitin

Pervitin Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Deset kilo perníku

Protidrogové policii se podařil úctyhodný sestřel, zabavila továrnu na pervitin s denní produkcí deseti kilogramů této nejzhoubnější drogy naší drogové scény. Co z toho vyplývá?

Především - kromě stíhání novinářů dovede protidrogová policie dokonce i chytat výrobce zhoubných drog. Gratuluji a držím palce k dalším podobným sestřelům. Podívejme se ale nyní podrobněji na to děsivé množství denně ve fabrice vyráběné. Deset kilogramů je deset tisíc gramů. Obvykle aplikovaná dávka u těch zasloužilejších uživatelů je dvě stě miligramů. Takže denně továrna vyrobila padesát tisíc lajn. To je osmnáct a čtvrt milionu nášlehů - či lajniček - ročně.

Efektivita záchytů protidrogovou policiií se odhaduje na deset procent objemu vyráběných/provážených drog. U takto velké akce, která se připravovala delší dobu, kde byla složitá struktura gangu a kde šlo o opravdu velká kvanta jedů, přiznejme protidrogové policii vyšší úspěšnost. Třeba třicetiprocentní. Tak obrovská fabrika se přece jen díky velikosti celého systému provalí s vyšší pravděpodobnější než malé varničky. I když budeme protidrogovce takto lichotit, znamená to, že nejméně dvě podobné velkofabriky ještě v ČR jedou. Takže se může jen v těchto gigantických továrnách řízených organizovaným zločinem denně vyrobit ještě dvacet kilo pika.

Existuje snad vážnější argument pro to, aby se kromě velkopěstíren protidrogovka totálně vykašlala na vše, co souvisí s marihuanou, a ušetřené kapacity nasadila na odhalování velkých i malých varen perníku, který decimuje tisíce mladých lidí?