5 největších bojovníků proti korupci

5 největších bojovníků proti korupci Zdroj: Archív

LUDĚK STANĚK: 5 největších bijců proti korupci v letošních volbách

Korupce je v Česku něco jako Bůh v Itálii. Všem je jasné, že je všude kolem, ale když přijde na věc, nikdo ji nikdy neviděl. Osmdesát procent lidí v České republice si myslí, že politické strany jsou zcela zkorumpované, a 85 procent, že většinu úředníků lze podplatit. Přitom všechny strany proti korupci bojují. Ale která to myslí vážně?

I proto je z korupce skvělé volební téma. Protože slibovat lidem, že zatočíme s korupcí, je skvělé, speciálně, když spousta lidí myslí, že bez korupce se na základní úrovni občanského fungování vůbec nedá fungovat. Takže kdo v těchhle volbách vystupuje nejvíc proti korupci? A kdo si z ní udělal nejhezčí volební téma?

1. Jiří Pospíšil – ODS

V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl Jiří Pospíšil, že ODS, co se týče protikorupčních zákonů, „z 50 procent splnila svůj program“. Což o schopnostech ODS říká tak nějak vše. Korupci chce ODS odstraňovat například „snížením byrokracie“. Což bude legrační, protože pokud se jí to nepovedlo, když měla jí vedená koalice vládní většinu, bude legrační vidět, jak se jí to povede, když získá předpokládaných 10 procent…

Šance, že něco udělá s korupcí: 40 procent

2. Jan Farský – TOP 09

S korupcí samozřejmě touží zatočit i druhá hlavní vládní strana, jež na to měla celé minulé volební období – TOP 09 a její politické dvojče Starostové. Ti navrhují věci, které jsou výrazně konkrétnější než to, co říká ODS. Farský mluví o registrech smluv, „rozklikávacích rozpočtech“ a prostě čemkoli dalším, co si vymyslíte. Jeden má dojem, že kdyby bylo po jeho, je z nás do pěti let Estonsko. Proč to nedokázal prosadit doteď, je skutečná záhada.

Šance, že něco udělá s korupcí: 50 procent

3. Tomio Okamura a Vít Bárta – Úsvit

Pat a Mat české politiky, dvojice připravená zatočit s korupcí a „bordelem“, jakmile bude příležitost. Což oni doufají, že bude po volbách. Okamura rád používá slova „bordel a korupce“ vedle sebe. Schválně si to dejte do Googlu. Podle něj se vyskytují ve zdravotnictví, v elektrárenství, v politice a dalších oborech. I proto přitáhl do Úsvitu Víta Bártu, který je zjevně na korupci odborník, protože za ni byl souzen. (Ale nebyla to korupce, jenom půjčka, chápete, mrkmrk…)

Šance, že něco udělá s korupcí: pět procent (jen proto, že nula nám přijde nefér)

4. Andrej Babiš – ANO

Zajímavé je, že Andrej Babiš v současné kampani korupci neakcentuje zdaleka tolik, jako to dělal v úplných začátcích své politické kariéry před dvěma lety. Dnes chce fakticky totéž jako TOP 09 – zveřejňování smluv na internetu. Pak ale také totéž jako zemanovci – tedy zveřejňování majetkových přiznání na internetu. A dosazování úředníků bez vlivů politiky, což je zase spíše okamurovský požadavek. Prostě i tady vsází ve svém programu na rozmlženou – čím méně konkrétního slíbí, tím méně bude muset po volbách plnit.

Šance, že udělá něco s korupcí: 10 procent

5. Václav Láska – zelení

Bývalý policista, bývalý šéf Transparency International a bývalý zaměstnanec Víta Bárty. Posledních několik let profesionální bojovník proti korupci. Dnes tvrdí, že kdyby byla jasná politická pravidla, nemusela policie letos na Úřadu vlády ČR vůbec zasahovat. Jeho názory na korupci jsou podstatně méně divoké než jeho profesní životopis. A zeleným připravil poměrně přehledný plán, jak korupci čelit.

Šance, že udělá něco s korupcí: 60 procent