Už je tady zas!

Už je tady zas! Zdroj: Argo.cz

Hitler: Už je tady zas!

Před pár dny zemřel Rochus Misch, poslední svědek Hitlerovy smrti. Takže až 1. října v češtině vyjde kniha postavená na premise, že Adolf H. nespáchal roku 1945 spolu s Evou Braunovou v bunkru sebevraždu a že žije, už tu nebude žádný bývalý esesák, který by mohl říct: Ale já ho na vlastní oči viděl umírat…

Hitler je hit, za jakýchkoli okolností – o tom jako redaktorka časopisu, který měl Vůdce párkrát na obálce (jednou dokonce převlečeného za Davida Ratha), něco vím. Protože se pán s knírkem dobře prodává, vycházejí o něm každoročně desítky knih. Tahle by mohla být jiná než ostatní – už jen proto, že v ní nechvalně proslulý říšský kancléř stále žije a že tentokrát není bezcitným monstrem, ale docela obyčejným, ačkoli zpočátku trochu zmateným člověkem, jedním z nás.

Vydavatelská senzace, satirický román Už je tady zas, je dílem publicisty Timura Vermese. Syn Němky a Maďara si dovolil dost: sepsal pro německé publikum příběh Hitlera, který se roku 2011 znenadání probudí v Berlíně plném přistěhovalců a doslova neví, čí je: Bormann a Goebbels nikde, Eva nikde, místo nacistického tisku jsou v trafikách jen turecké noviny a kolem lidi ustavičně mluvící a ťukající do malinkých krabiček. Němci prý nevyhráli válku a Polsko pořád existuje – skandál! A proč má příslušník Hitlerjugend s míčem u kopačky na sobě tu divnou uniformu, na kterou mu matka našila jeho jméno, Ronaldo?

I v tomto světě se však Führer dokáže stát celebritou a bodovat se svým charismatem v televizi, kde přesvědčivě imituje – jak jinak – Hitlera. Dnešní doba a přemýšlení člověka obecného se totiž od atmosféry starých dobrých třicátých let zase tolik neliší… Jen vedle nepohodlných ras a nebezpečí z východu hodlá A. H. tentokrát řešit rovněž otázky čisté rasy psů a jejich exkrementů a vůbec nic si nedělá z toho, že svou televizní slávu prožívá v rámci zábavního pořadu Turka Aliho. Jeho národ ho opět miluje – je to zábavný, sympatický chlapík, abstinent, nekuřák, vegetarián, navíc ho nedávno zmlátili extrémní pravičáci, když se jim snažil vyložit rozdíl mezi pravicovou politikou a tím, co předvádějí oni…

Jak Hitler v roce 2011 vidí problematiku psích ras? Přečtěte si ukázku z knihy.

Jak říkají na BBC, „udělat z Hitlera šaška je fór starý jak sám Charlie Chaplin“ – jenže co s ním jiného? Studovat ho, popírat ho, snažit se ho pochopit, opovrhovat jím, omlouvat ho? Ale – jsou válečné události už tak daleko za námi, abychom se Vůdci mohli bez obav vysmát?

Čtyřsetstránková kniha s parádní obálkou a částmi textu psanými švabachem v Německu stojí 19,33 eur – cena, mimochodem docela vysoká, je odkazem na rok 1933, kdy Hitler nastoupil k moci. Román ovšem provokuje i jinde – třeba tím, že je psán v ich-formě podobně jako Mein Kampf. Od loňského roku, kdy byl v Německu vydán, se jej prodalo milion kopií (počítaje v to i jeho nesmírně populární audioverzi), práva na překlady jsou prodána do 35 jazyků a snímek si Němci natočí příští rok. A samozřejmě se rozběhla diskuse o tom, jak hodně je škodlivé zobrazovat Hitlera jako místy sympatickou figuru, jejímž kouskům se čtenář s chutí zasměje. Názor si uděláme na samém počátku října, kdy knihu v překladu Michaely Škultéty vydá nakladatelství Argo.

A kdybyste chtěli diktátora vidět osobně, herec Lukáš Hejlík s týmem román přetvoří ve scénické čtení ve svém projektu http://www.listovani.cz/. Premiéra bude 17. října v pražském Divadle Minor za Vermesovy účasti.

 

Animovaný pokus o vykreslení posledních Vůdcových dnů v bunkru (věnujte pozornost těm roztomilým kachničkám):