Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Profimedia.cz

Pavel Bém: Václava Klause podpořím všemi prostředky

Poslanec ODS Pavel Bém podpoří všemi legitimními prostředky návrat exprezidenta Václava Klause do politiky.

Uvedl to v prohlášení, které zveřejnil na webu parlamentnilisty.cz. Klaus se má podle něj stát symbolem pravicových hodnot, kolem něhož vznikne hnutí podobně smýšlejících stran. Vstup do takového hnutí je šancí pro obrodu upadající ODS, dodal Bém.

Bývalý prezident v sobotu řekl České televizi, že "vážně přemýšlí" o návratu na českou politickou scénu. "Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to," řekl Klaus.

"Václav Klaus nevstupuje na politické kolbiště v tuto chvíli, protože chce, ale protože 'musí'. Musí, pokud chce podstoupit pokus o 'resuscitaci' umírajícího organismu," napsal Bém. "Pro Václava Klause se jedná o projekt riskantní. Pro nás, pravicově smýšlející občany, se jedná o naději," dodal někdejší pražský primátor.

Podle něj se v případě Klausova návratu do politiky nesmí jít o "jeden časově izolovaný krok a jeden politický subjekt, který Václav Klaus podpoří. "Musí se jednat o integrační proud, pravicové hnutí. Václav Klaus v něm je více než osobností či charismatickým lídrem především symbolem hodnot," zdůraznil Bém.

Předčasné volby se uskuteční 25. a 26. října. Podle volebních průzkumů je favoritem ČSSD.