Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: Profimedia.cz

PETR HOLEC: Kdo profituje z politické krize?

Jestli je na pádu vlády, zamknutí premiérovy pravé ruky i mnohem víc Jany Nagyové do vazby a následné politické krizi něco naprosto bezprecedentního, pak to, jak ani ti nejvyšší - včetně ministrů - moc nevědí, co se kolem nich děje!

Od zpravidla dobře informovaných lidí jsem slyšel legrační historky o tom, jak i členové vlády zoufale shánějí informace, jestli to zítra nebudou náhodou oni? A taky jak kvůli strachu mnozí zcela utichli, jako by se báli jisté věci jen vyslovit - a zvlášť když nikdo neví, čí soukromý mobil je veřejný.

Třeba kolik zadržení exposlanci ODS případně dostali i mimo politické úplatky formou džobů v dozorčích radách státních podniků? Nebo co policie našla doma u kmotrů Iva Rittiga, Romana Janouška a Tomáše Hrdličky? To v uniklých informacích z webu samozřejmě nenajdete.  

Zatím tak skutečně víme spíš jen to, že nic moc nevíme. A taky, že informace od policie i státních zástupců můžou být vypouštěny účelově a zkresleně, včetně délky odposlechů klíčových svědků. Důvod je samozřejmě jasný: přimět jisté lidi jednat, případně aspoň mluvit. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan nám totiž stále neřekl nic dalšího o „věcných vazbách“ mezi Nagyovou a Rittigem, o nichž mluvil v TV. A které můžou vzhledem k Rittigovu kmotrovskému záběru spustit vlnu dalšího zatýkání, včetně šéfů státních firem. Třeba šéf ČEZ Daniel Beneš prý neprožívá nejklidnější dny, a to jsou v téhle firmě na nečekané návštěvy nejen z tuzemska léta zvyklí.  

Taky bych nechtěl moc být v kůži ministra zemědělství Petra Bendla bačovaného léta právě Rittigem. Policie totiž prohledala i dům Tomáše Jindry, jeho ministerského „experta“ na všechno a především Rittigova dlouholetého kapitána, jenž s Rittigem a Patrikem Oulickým sedí na dnes už ikonické fotce ze sjezdu ODS. Tématem jejich družného hovoru nebyla sociální politika.

S čímž úzce souvisí i téma pokračování současné vládní koalice bez předčasných voleb: jednoho rána sice může začít vládnout s premiérkou Miroslavou Němcovou v čele, večer už ale můžou zatýkat další politické hlavouny! Kdo se pak může divit, že si většina lidí přeje předčasné volby? A proč si je vlastně nepřeje šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž chce ODS vymazat z politické mapy? Kdy jindy, než teď?

Aspoň jedno je nicméně jisté i teď. Každá krize politiky obvykle znamená vzestup antipolitiky, tedy léčitelských projektů typu Věcí veřejných, Úsvitů přímé demokracie nebo ANO 2011 Andreje Babiše. Ty voliče už léta systematicky přesvědčují, že musíme nejen zcela vyměnit politickou garnituru, ale i změnit politický systém. Nyní jako by to za ně i bez voleb načala policie s justicí.

Nechci být paranoidní, čím víc ale v TV vidím Martina Kubu, tím víc mě děsí jedna představa: sněmovně po volbách dominují ČSSD, KSČ(M) a různí falešní mesiáši, zatímco se TOP 09 ničí v opozici a ODS léčí ve vazbě, kam se u nás z vysoké politiky chodívá na věky, jak ukazuje i stále děsivější případ Davida Ratha. I na Bendla a spol. pak budeme vzpomínat jako na v podstatě sympaťáky.