Povodně 2013 v Praze

Povodně 2013 v Praze Zdroj: Blesk

Povodně 2013

Většinu území Čech zasáhla povodňová vlna způsobená vytrvalými dešti. Řeky a potoky opustily svá koryta v pátek a kulminace rozvodněných toků se očekává na začátku týdne. Velká voda se žene na Prahu, Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín. Povodně si do nedělního večera vyžádaly už tři oběti, evakuace čeká stovky lidí a meteorologové i nadále předpovídají déšť. Pršet má na celém území Čech.

Meteorologové a krizové štáby zůstávají ve spojení, sledují předpověď počasí a doufají v pokles hladiny řek. Stále panují obavy, aby povodně 2013 nepředčily stoletou vodu, kterou přinesly povodně 2002. Aktuální informace sledujte na Povodně 2013 na Blesk.cz.

Povodeň přerušila několik hlavních dopravních tepen, situace je komplikovaná na železnici, v Praze v centrální části města nejezdí metro. Základní a střední školy zůstávají v pondělí zavřené. 

Kritický stav hladin řek je v jižních Čechách, Plzeňském, Středočeském, Královehradeckém, Ústeckém kraji a v Praze. Třetí stupeň povodňové aktivity je na desítkách řek na území Čech. Povodeň zvedla hladiny velkých toků jako Berounka, Lužnice, Sázava, Vltava, Labe, ale postihla i jejich přítoky. V hlavním městě se rozvodnily Rokytka, Botič, povodně hlásí i obyvatelé žijící poblíž Radbuzy, Malše, Úhlavy, Klabavy.

Povodeň 2013 - stav nouze

Kraje vyhlásily stav nouze, se stavbou protipovodňových opatření pomáhají, profesionální i dobrovolní hasiči, armáda a dobrovolníci. Sčítání a odklízení škod je zatím předčasné. Humanitární a charitativní organizace zatím mobilizují své síly, až opadne velká voda, začnou sčítat škody a pomáhat postiženým lidem.