hnůj

hnůj Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Proč žijeme v jezeře koňského hnoje?

Dočetl jsem se to v jedné sociologické knize, ale neděste se, následuje vtip. Prý se říká o Rumunsku, ale hned vás napadne, že to sedne i jinde.

 

Tedy: červ a červík žijí v jezeru koňského hnoje. Jednoho dne doplavou na kraj jezera a vykouknou ven. Červík se ptá: „Tatínku, co je to tam ta krásně zelená věc?“

„To je tráva.“ 

A ty barvy vzadu?“

„To jsou kytky.“

A tak dále, jasný vtip nemá cenu moc rozpatlávat. Červík se pochopitelně ještě zeptá na modré nebe, aby to bylo do třetice jako vždycky. Pak položí celkem logickou otázku, co napadne i malého červa: „A když to na světě vypadá i takhle, proč teda žijeme v jezeře koňského hnoje?“

„Protože je to naše vlast,“ synu.

 

Tohle cituje americký sociolog Peter L. Berger a dodává o vtipu, že ho slyšel o Rumunsku, ale dá se použít „o jakékoli zemi ve východní Evropě“.

 

Aspoň víme, co intuice napovídá zámořským intelektuálům o poměrech u některých jejich evropských spojenců.

 

To je marné, vlast je vlast. Vtip se mi ale vybavil, když jsem slyšel horlení advokáta senátorů Hrádely proti církevním restitucím u Ústavního soudu: „To, čeho jsme svědky, není snaha o spravedlnost, ale o bezpráví, snaha zničit to, na čem stojí naše vlast“ soudí ten dobrý muž.

 

Tak už víme, na čem stojí. Tak třeba za vlády komunistů bylo jen v severních Čechách zničeno skoro šest stovek kostelů a sakrálních staveb. V Olomouckém kraji za čtyřicet let 13 kostelů zbořili, osm poničili a zlikvidovali 179 kaplí a kapliček a dalších 123 poškodili. Ale co, vždyť to byla centra tmářství, naše vlast se přece může pochlubit novými božími mukami. Takové ty plechové srpy a kladiva, sem tam tank nebo líbající se muži, (Ale buďte v klidu nic nemravného, to bylo bratrství ve zbrani.) Hlavně to, co zbylo, nevracet, kdo ví, co by s tím tmáři udělali.

 

Neudělají nic? My to říkali. Postaví v klášteře pivovar? To se dalo čekat, chtějí hrabat ještě víc. Obnoví bohoslužby? Jasná pověrečná agitace, k čemu bohoslužby, když Bůh není. Neobnoví bohoslužby? No jasně, už nedělají ani to poslední, na co je máme. Školu chtějí založit? No jasně, potřebují místo, kde budou zneužívat děti.

 

Ale co, je to vlast. Tak pravda, to samo o sobě ještě není nutně hodnota. Ono pro ďábly je peklo taky vlast, stejně jako jezero hnoje pro červy.