IKEA

IKEA Zdroj: profimedia.cz

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: V mandlovém dortu z IKEA byly nalezeny fekální bakterie. Pocházejí z koní?

IKEA nezažívá dobrý týden. Nejdříve koňské maso v jejich masově oblíbených masových koulích, a nyní fekální bakterie v mandlových dortech.

 

Zprávu včera přinesl server Lidovky.cz. Zásadní otázka samozřejmě zní, pochází tyto fekální bakterie z koňského trusu? Pokud ano, je vše v pořádku, neboť koňský trus je užitečný, zahrádkáři jej přidávají do záhonků a na jednom specializovaném serveru pro koňáky jsem se dočetla, že vůně koňské mrvy je spoustě lidí velice příjemná.

 

Se stejnou filozofií, s jakou IKEA prodává nábytek, přistupuje tedy i k výrobě potravin. Jeden kůň – mnoho využití. Pokud ovšem fekální bakterie pocházejí například z velbloudího trusu, je otázkou, zda by se nedaly mandlové dorty ve větším množství využívat jako palivo do raketoplánů.

 

A pokud ony bakterie pocházejí od lidí, je nasnadě otázka, zda se jedněmi z akcionářů IKEA nestali japonští producenti pornofilmů, kteří se z nás všech podprahově snaží udělat koprofily a donutit nás sledovat filmy s fekální tématikou. Doufejme, že vědci budou v odhalování dílčích složek IKEA výrobků pokračovat, což může vést k překvapivým zjištěním. Třeba se konečně dozvíme, jestli třeba v nábytkových stěnách nejsou části diamantů, nebo zda IKEA sedačky SËDÅK neobsahují stopy korýšů. Nebo koní!

 

Mohl by z toho vzniknout podobný skandál, jako když si před lety někdo vymyslel, že v prodejně gyrosů na Národní třídě se našlo celkem sedm různých druhů mužského spermatu. My, páni tvorstva, jsme totiž v průběhu dějin uzavřeli nepsanou dohodu o tom, že koně se nejí, kdežto krávy se jí, a jakmile bychom měli pozřít byť jen mikroskopickou částečku koňského masa, jsme samozřejmě pohoršeni.

 

Co se týče fekálních bakterií, nedělám si iluze o tom, že po jedné klasické cestě metrem do práce jich nachytáme na ruce víc, než by pojmulo 10 IKEA dortů. Snad teď nikoho nenapadne rozpitvávat moje oblíbené polomáčené sušenky, mám je moc ráda, a kdyby se třeba zjistilo, že jsou v nich stopy veverek, stáhli by je z prodeje a já bych se ve stresových situacích místo pojídání sušenek musela jít uklidňovat čicháním koňské mrvy.