Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová Zdroj: Mediafax

Bradáčová na rozcestí. Jak skončí státní zástupkyně, která dozoruje vyšetřování MUDr. Ratha?

Mediální svět si našel nového superhrdinu. Stala se jím náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová. Do historie vstoupí tím, že schválila zatčení dosud nejvýše postaveného politika. Stačí to k označení komisař Cattani v sukních?

 

Dosavadní právní kariérou Lenky Bradáčové se táhne málo ovládaná touha po vzestupu. To by samo o sobě nemuselo být diskvalifikující. Nikdy se však přitom nezříkala kontaktů na politickou sféru, což její působení poněkud problematizuje.

 

NOVÁ ŠANCE

V blízkosti politiky se poprvé objevila v roce 2006, když si ji ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vzal s sebou jako poradkyni pro oblast státního zastupitelství. Dohoda byla, že ji po čase jmenuje vrchní státní zástupkyní. Jenže čas běžel, a Pospíšil se k ničemu neměl. O dva roky později je odvolán z funkce její nadřízený, ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec, kvůli tomu, že severočeské státní zastupitelství dosahovalo dlouhodobě nejhorších výsledků v republice. Ministr Pospíšil si pak u vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly vymiňuje:

 

Bradáčová musí zůstat. Navzdory tomu, že už od roku 2003 působila jako náměstkyně krajského státního zástupce, a tak za stav na severu Čech nesla svůj díl odpovědnosti. Bradáčová dokázala skutečně dovést do konce několik kauz, ale ještě lépe je dokázala mediálně prodat. Žádná však nebyla toho druhu, že by dokázala otřást světem severočeské politicko-hospodářské mafie.

 

Spojení politiky s vlastní kariérou se projevilo i ve vztahu k bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké. Té se zpočátku líbila její razance a nasazení, takže ji výrazně podporovala. Rozešly se spolu poté, co Bradáčová odmítla jako neuspokojivou nabídku funkce městské státní zástupkyně v Praze, respektive náměstkyně na Vrchním státním zastupitelství. Bradáčová pak přešla do tábora jejích odpůrců.

 

Reflex má od dvou svědků doloženo, že před sněmovními volbami v roce 2010 vytrvale usilovala o schůzku s Paroubkem, až to nakonec dokázala přes Paroubkova poradce Jiřího Vyvadila. Proslýchalo se, že o svých schopnostech chtěla Paroubka přesvědčit nabídkou kauz občanských demokratů, které slíbila po plánovaných vítězných volbách otevřít. Za to měla vystřídat v nejvyšší funkci státního zastupitelství Veseckou. Jenže sociální demokraté odkráčeli do opozičních lavic a z plánu nezbylo nic.

 

Čo bolo, to bolo, a tak si nakonec opět padli do náruče s Jiřím Pospíšilem, jenž se stal znovu ministrem spravedlnosti. Dřívější kontakty na ČSSD však neunikly ODS a Bradáčové zabránily v dalším postupu. Po odvolání Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce se sice ministr Pospíšil snažil na toto místo prosadit právě Bradáčovou, ale pro lidi kolem premiéra to bylo kvůli předchozím kontaktům na Paroubka neakceptovatelné.

 

ŽELEZNÁ LADY

Ačkoli se Lenka Bradáčová pasovala do role protikorupční odbornice, nikdy tuto konkrétní specializaci nevykonávala. I díky stáži ve Spojených státech patřila do úzkého kroužku žalobců, kteří kolem roku 2005 byli zváni na protikorupční přednášky konané na půdě americké ambasády Praze. O návštěvách některých státních zástupců, včetně bývalého I. náměstka nejvyšší státní zástupkyně Jaroslava Fenyka, se zmiňují depeše z pražského velvyslanectví zveřejněné na WikiLeaks. Jak zmíněného Fenyka, tak Bradáčovou spojují stejné politické vazby, zaměřené jak na Pospíšila, tak na sociální demokracii.

 

Bradáčová je rovněž reprezentantkou těch státních zástupců, kteří vehementně prosazují co největší nezávislost na výkonné moci, hraničící s touhou dosáhnout stejně samostatného postavení, jakého požívají soudci. K lobbistickému tlaku neváhá využívat i své funkce v čele Unie státních zástupců. Zákonitě se tak nabízí paralela s vystupováním Davida Ratha v době jeho působení v čele Lékařského odborového svazu či České lékařské komory.

 

V JAKÉM DRESU?

Dnes je ambiciózní, ale i pracovitá státní zástupkyně Bradáčová na křižovatce. Před ní jsou dvě cesty. Buď ustojí svoje důkazní řízení proti Davidu Rathovi a pak získá spravedlivé profesní ocenění. Pokud se ovšem ukáže, že přípravné řízení bylo na vodě, potom zbude ambiciózní Bradáčové už jen dělat notářskou ověřovatelku podpisů v zapadlém pohraničí.

 

Existuje však ještě jedna cesta, již ukázali dva její předchůdci, které média také svého času označovala slovem „Cattani“, i když toho, celkem vzato, moc nepředvedli. Státní zástupce Miroslav Antl sedí v triku ČSSD v Senátu a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová je dnes místopředsedkyní stejné strany. Neskončí nakonec Lenka Bradáčová na prvním místě kandidátky nějaké nové strany, například Andreje Babiše?

 

Reflex 21/2012Reflex 21/2012|Archív
Více o kauze Davida Ratha se dočtete v Reflexu č. 21/2012, který vychází 24. května.