Katastrální mapa

Katastrální mapa Zdroj: Archív

Máte pozemek? Raději se podívejte do katastru, úřady totiž digitálně vyvlastňují

Máte nemovitost a myslíte si bláhově, že alespoň tu vám nikdo nemůže ukrást? Probuďte se - tahle země se jmenuje Česká republika. A raději se podívejte do nejčerstvějšího výpisu z katastru nemovitostí.

Pokud se ukáže, že kus vašeho pozemku vám najednou nepatří, nebo, že na něm z ničeho nic máte věcné břemeno, které tu nikdy nebylo, nemělo by vás to překvapit. Nové vlně vyvlastňování se tu tentokrát neříká kolektivizace nebo privatizace, ale digitalizace.

 

"Mladý pane, viděl jste někdy důl?" ptá se naivně uhlobaron v povedené cimrmanovské taškařici Posel z Liptákova. "To je díra v zemi. Peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl?"

 

No, komunisti pak ukázali, že i s dolem to jde docela snadno. Dost se toho také rozkradlo při privatizaci, ale i v rámci digitalizace katastru nemovitostí se dají dělat pozoruhodné věci - i když uznávám, že ve srovnání s těmi předchozími je to už jen paběrkování.

 

Navíc tak po česku blbé, že se tomu ani nechce věřit: prostě najednou zjistíte, že na nových mapách už není vaše to, co vám doteď říkalo pane. Nebo, že se zlegalizovala garáž, kterou vám na vaší louce soused postavil na černo. Nebo...

 

 

Vím o čem mluvím - ze tří mých pozemků (klid, moji milí závistiví soukmenovci, opravdu nejsem boháč) se to týká dvou. Nejdřív jsem si myslel, že to je jen smůla a typický zdejší bordel, lavinovitě se množící zprávy o tomto jevu na internetu, ale ukazují, že nejde o výjimku.

 

A že viník je těžko dohledatelný a nepostižitelný (což by u nás nemělo překvapit). A že o svévolných změnách úřad dotčené zásadně neinformuje. A že proti vyvlastňovací digitalizaci je jediná obrana soud - tedy v našich podmínkách prakticky žádná. Alespoň pokud se postižení nespojí a nebudou vytrvalí, protože například existuje právní institut vydržení, který by v tomto případě šlo velmi snadno uplatnit. Podotýkám ovšem, že v právním, nekorupčním a transparentním prostředí, s funkční justicí, což tento stát zjevně není.

 

Dalo by se meditovat na téma, jestli jde jen o tradiční zdejší neschopnost, nebo neméně tradiční zlý úmysl, ale je to k ničemu: ať dojdete k čemukoliv, nikdy to nedokážete a bude vám to houby platné. Je ovšem pozoruhodné, jak se u nás i věci v principu dobré (což digitalizace katastru nepochybně je) vždycky dokáží zvrtnout v nějaký druh zlodějny. A jak už se to tu stalo bezmála pravidlem.

 

Tabulky "Češi, nekraďte nám tady! " zatím visí jen v zahraničí, měli bychom si je ale urychleně začít věšet i doma. Jenže to asi nejde, protože i z jejich tisku by nejspíš vyrostla zas nějaká zlodějna...

 

Kdesi jsem četl zajímavou myšlenku: pokud nějaký systém překročí určitou mez neuspořádanosti, každý další zásah (včetně těch, které mají neuspořádanost odvrátit) vede jen k dalšímu zhoršení stavu. Český stát je toho, myslím, docela hezkou ukázkou.