V kocovině pomáhá jakákoliv tekutina

V kocovině pomáhá jakákoliv tekutina Zdroj: GK Films

S Bobem je pojí odtažité, ale nevyhnutelné přátelství
Film Johny Depp produkoval, o jeho natáčení se snažil deset let
Ti dva spolu nezvládnou splnit ani jeden zadaný úkol - noviny naštěstí mezitím zkrachují
Zkouška nové drogy: prý se to kapá do očí a vidíš pak všechny divy světa...
Jednoho romantického večera se vynoří z noční hladiny
6
Fotogalerie

Rumový deník: dospění novináře Deppa s rumem v ruce

Cítíš to? Takhle smrdí hajzlové. A pravda. Takhle smrdí inkoust. Film Rumový deník těmito slovy končí. Příběh novináře Kempa v podání Johnyho Deppa je o cestě nahoru. O tom, že šťastné životní konce nemusejí být vždycky jenom trapné. O tom, že chlast zabíjí fakt velké množství mozkových buněk a že každá legrace má svoje nepsané hranice.

Rumový deník (USA, 2011)
režie a scénář: Bruce Robinson
hrají: Johny Depp, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Amber Heard, atd.
délka: 110 minut
hudba: Christopher Young

 

Rumový deník je tak sarkastický, že vám chvílema tuhne obličej spolu s úsměvem. Samotný příběh je šablonovitě kýčovitý - nechybí velká láska, ztráta naivních ideálů hlavního hrdiny, obětavý přítel či nečekaný zrádce. Ani hlavní hrdina ovšem není v Rumovém deníku kladný ani vyloženě záporný. Je zcela a výhradně tápající. Kemp přijede do Portorika, kde přijme práci reportéra v krachujících bulvárních novinách. Nová práce ho nechá nahlédnout do redakčního zákulisí, kde najde přítele Boba ale i totálního vyděděnce Moburga, co vynalézá "nejsilnější drogy na světě" a vzhlíží k Hitlerovi.

 

Všechno zlé je ale k něčemu dobré a Kemp se při pátrání po místních podvodech zamiluje - což je zcela narovinu hlavní důvod, proč v Karibiku nadále zůstává. A taky nuceně odvykne alkoholu. Snad. Šaramantní tápající novinář v podání Johnyho Deppa umí být přitom odporný a slizský (pod vlivem alkoholu) i neskonale roztomilý a nevinný zároveň. Parodický osten filmu brousí do dokonale ostré špičky. Atmosféru z 60. let minulého století podkresluje výborně muzika Christophera Younga. A samozřejmě je všude kolem cítit všudypřítomný rum a neutuchající vůně kvalitního tabáku.

 


Tohle není žádná sladká srdceryvná komedie, nečekejte ani pokus o pravdivý pohled na žurnalistiku (nebo něco podobného). Rumový deník je příběhem potápějícího se alkoholika, kterého se štěstěna rozhodne bůhvíproč zachránit. Ten přitom dělá všechno proto, aby jeho průšvihy byly co největší. Stejně se asi choval při natáčení i Depp - o filmu se traduje, že si jej vytrucoval. Faktem je, že jej produkoval a o jeho vznik se snažil téměř deset let. Zfilmovaná verze knihy slavného bouřliváka, Huntera S. Thompsona je Deppovou vysněnou látkou a rolí, autora předlohy osobně znal a obdivoval ho.

 

Rumový deník vypráví jen o jedné části Thompsonova života, navíc v podstatě heslovitě - proto v názvu slovo deník. Americký spisovatel byl v zámoří vůdčí postavou neoficiální, undergroundové kultury 60. a 70. let. Divoké drogové eskapády, politické názory a neustálé zpochybňování autorit z něj udělali hrdinu pro generace mladých rebelů po celém světě. Rumový deník jej zachycuje jako mladíka, který má celou rebelskou budoucnost teprve před sebou. Že nic neumí, ale nikomu v Portoriku nevadí, v jeho případě se cení především snaha.

 

Paul Kemp je ňouma, který nesežene informace ani pro jediný novinový článek. Pro filmový děj je to ale nakonec stejně podružné jako počet Kempem vypitých lahviček s rumem z ledničky v hotelovém pokoji. Tady jde o skeče, jednotlivé scénky a vtipné dialogy. U Rumového deníku si odpočinete už díky lenosti hlavních hrdinů. Bob coby Paulův nejbližší kolega a fotograf je dokonale mimo - což tedy celá novinová redakce. Šéfredaktor sází na Kempa (asi pro jeho nevinnou tvář) coby záchranu celých novin, aniž asi sám tuší proč. A přestože film končí happy endem, noviny jej samozřejmě nepřežijí.