Brad Pitt Moneyball produkoval

Brad Pitt Moneyball produkoval Zdroj: Columbia Pictures

Moneyball je vlastně příběhem o našich hodnotách, říká režisér Bennett Miller
Pittovi role přinesla cenu amerických filmových kritiků. Dostane i Oscara?
Billy Bean (Brad Pitt) nedokáže hned na začátku hráčské kariéry naplnit vysoká očekávání. Ale vzdát se? To nemá v povaze.
Všichni ho považují za blázna, on ale stejně neustoupí. A vyhraje všechno, o čem kdy snil
Z party podceňovaných hráčů se stane tým, který zlomí rekord americké Major League
7
Fotogalerie

Moneyball: někdy jenom hlavou zeď prorazíš

Způsob, jak vyhrát nefér hru. Nový americký film je natočený na motivy slavného životopisu baseballového hráče a manažera Billyho Beana.

Moneyball je vlastně příběhem o našich hodnotách, říká režisér Bennett MillerMoneyball je vlastně příběhem o našich hodnotách, říká režisér Bennett Miller|Columbia Pictures

Moneyball (USA, 2011)
režie: Bennett Miller
scénář: John P. McCarthy
délka: 133 minut
hrají: Brad Pitt, Jonah Hill, Robin Wright a další

 

Pamatujete na film Přirozený talent s Robertem Redfordem? Slavný snímek Barryho Levinsona z roku 1984 se odehrával ve stejném prostředí jako Moneyball. Na baseballovém hřišti. Redforda v hlavní roli sportovního "mága" vystřídal Brad Pitt - na rozdíl od Roye Hobbse je ale Pittův hrdina (Billy Bean) totálně trvdohlavý a neústupný. A jen díky tomu se mu podaří překonat neúspěch a překážky, které mu ne příliš férový osud klade do cesty vedoucí k věčné baseballové slávě. Pittovi, jenž snímek současně produkoval, přinesl film cenu amerických filmových kritiků a je označován i za horkého favorita na Oscara.

 

 

Film je inspirován skutečným příběhem Billyho Beana a stejnojmennou životopisnou knihou Michaela Lewise. Nízkorozpočtový baseballový klub Oakland Atletics pod Beanovým vedením dorostl v roce 2002 k fenomenálnímu úspěchu v americké Major League. Především díky jeho neotřelým manažerským nápadům, neobvyklé zálibě ve statistikách a především neutuchajícímu nadšení a chuti dělat baseball, sport, jemuž se mezi sportovci také říká "lidské šachy". Místo intuice sází Bean na exaktní poznatky a čísla. A uspěje navzdory všem, kteří ho považují za naprostého blázna.

 

 

Kniha vyšla v roce 2003 a Lewisovi přinesla mezinárodní uznání. "Možná je to jedna z nejlepších kniha o byznysu vůbec," napsal například Weekly Standard. Samotný Lewis říká, že se rozhodl napsat Moneyball poté, co naprosto propadl příběhu malé skupiny podhodnocovaných profesionálních hráčů, z nichž mnozí byli ocejchovaní jako "zcela nevhodní pro působení v první lize". Jako zázrakem se i díky vzájemné soudržnosti dokáží společně vrátit na vrchol a vytřít všem kritikům zrak.

 

Nejen Lewisovi ale vrtalo hlavou, jak je možné, že jeden z nejchudších amerických baseballových klubů má za sebou jednu z nejúspěšnějších sérií zápasů první ligy. Moneyball je o hledání jakéhosi zlatého grálu, něčeho, co si nikde za peníze nekoupíte - návodu na úspěch. A to navíc na úspěch naprostých outsiderů. Za produkcí filmu nestojí nikdo jiný než Brad Pitt, který v jednom z rozhovorů kolem americké premiéry přiznal, že Moneyball i pro něho znamenal jistou změnu v myšlení.

 

"Člověk často žije podle vžitých stereotypů, svázaný konvencemi, a pak se zapomene sám sebe ptát, proč to či ono vlastně dělá," vysvětluje svou vlastní fascinaci Moneyballem Pitt. Baseball jako takový sice prý kdysi hrál, ale "nějak si neporozuměli". Naopak s režisérem snímku našel stejnou řeč bez problémů. "Moneyball je vlastně příběhem o našich hodnotách. Je to sice film o baseballu, ale obsahuje něco mnohem hlubšího než jen sportovní nadšení," dodává Bennett Miller.