Dejiny Evropy Obrazove putovani kniha Fucikova Renata

Dejiny Evropy Obrazove putovani kniha Fucikova Renata Zdroj: Prah

Obrazová publikace je určena nejen dětem, ale i rodičům či učitelům
Kniha Historie Evropy vznikala téměř tři roky za pomoci historiků i pedagogů
Máte pocit, že si vaše dítě ze školy nic nepamatuje? Zkuste novou metodu učení, v tomto případě založenou na interakci mezi slovy a obrazy.
Řekněte sami - vy byste v takové knize jako děti neleželi ve dne v noci?
Na 500 stránek se vešlo všechno podstatné od doby kamenné po rozdělení Evropy v rámci EU
5
Fotogalerie

Obří obrázková kniha zlehka provede (nejen) děti dějinami Evropy

J. A. Komenský by byl na své následovnice pyšný. Pro učitele i jejich žáky, rodiče i potomky, je určena nová kniha Renáty Fučíkové a Daniely Krolupperové Historie Evropy - obrazové putování. Dějiny starého kontinentu se díky ní stávají opravdu zábavnou hrou.

Dějiny Evropy - obrazové putování
vydalo nakladatelství Práh
ilustrace a editace: Renáta Fučíková
spolupráce na textu: Daniela Krolluperová a Václava Kofránková
počet stran: 448
cena: 1470 korun

 

Že naše historie nebyla černobílá se snaží dětem polopaticky vysvětlit obrovská obrázková kniha Historie Evropy. Unikátní projekt vznikal několik let, podílel se na něm celý autorský tým včetně odborných poradců. Na svět pod jejich rukama přišla výjimečná a skutečně „barevná“ kniha, z níž by měl Jan Amos Komenský bezesporu radost. Českým ratolestem má nenásilnou formou vpravit do hlavy dějiny celého kontinentu - příběh Jana Husa i Alexandra velikého, Napoleona či Ludvíka XIV., rozpad západořímské říše, katolickou reformu, průmyslovou revoluci i železnou oponu.

 

 

Publikace je ale určená i dospělým – těm podle hlavní trojice autorek pomůže vymanit se ze zjednodušeného pohledu na evropskou historii, který si v sobě několik generací Čechů nesou coby pozůstatek socialistického školství. Vlastně nepatřím ani do jedné cílové čtenářské skupiny. Komunistické školství pamatuji jen okrajově z dob těsně před revolucí a z posledních dětských bot jsem vyrostla už někdy před dvaceti lety. Knihu jsem tak brala do ruky s počáteční nedůvěrou, která se ovšem záhy rozplynula.

 

 

Pokud máte v rodině nebo mezi známými všetečné dítě a chvílemi už nevíte jak ho zabavit, s Historií Evropy neuděláte chybu. Ta knížka má schopnost zaujmout na první pohled a nepustit se vás stejně jako ta nejlepší beletrie. Hodně v tomhle směru zmůžou křiklavé ilustrace a komiksová úprava celého díla, zbytek ale „poctivě odpracuje“ samotný obsah. Když ilustrátorka Renáta Fučíková, dětská spisovatelka Daniela Krolupperová a historička Václava Kofránková slibují při četbě úžasné dobrodružství, ani trochu nepřehánějí.

 

Byť je knížka psaná opravdu jednoduchým a co nejvíce sdělným jazykem, interakce s obrazovou částí dělá při zaujetí čtenářské pozornosti doslova divy. Mluvící figurky při čtení dokonale evokují loutkové divadlo, šikovně jsou sestavené i jejich dialogy. Když třeba Johanka z Arku vyzývá Francouze, aby bojovali za svou zemi zvoláním: „Posílá mě Bůh,“ za zády se jí zbaběle a naprosto nepanovnicky schovává Karel VII., naslouchajíc tajně svým nohsledům: „Přerůstá nám přes hlavu. Skoncujme s ní.“

 

Jen ať se děti mají lépe než my

 

Důležité události evropských dějin jsou tu vylíčené jako reálné příběhy lidí z masa a kostí, jednoduché věty a zvolání jsou jim pro oživení vkládána do úst za pomoci komiksových bublin. Rozdělení na 70 kapitol a časová osa na spodní části každé stránky pomáhá čtenáři v orientaci a hledání dějinných souvislostí. Časově, místně i myšlenkově si tak i malí čtenáři dokáží srovnat v hlavě čerstvě nabrané poznatky, které si navíc díky obrázkové části lépe zapamatují. A následně i lépe vybaví neboli vyloví z paměti v případě potřeby.

 

Začíná se dobou kamennou a končí sjednocováním Evropy v rámci Unie. Vynecháno není žádné období, žádná lidská činnost, Poslední kapitola se pak věnuje možné budoucnosti, která by pro čtenáře měla být... přinejmenším růžová. Není důvod na konci knihy spolu s autorkami nepopřát současným dětem, aby je v Evropě čekala lepší budoucnost než nás. Třeba i díky podobně šikovným vzdělávacím pomůckám.