Albert Camus

Albert Camus Zdroj: wikimedia.org

Zavraždila Alberta Camuse KGB?

Podle listu Corriere della Sera a podle českého básníka a překladatele Jana Zábrany je to prý možné. Právě chybějící část italského překladu deníků Zábrany, v nichž se o přípravě vraždy slavného spisovatele lidmi od KGB píše, je podle italského profesora Catelliho důkazem.

Francouzský spisovatel, filosof a držitel Nobelovy ceny Albert Camus zahynul ve svých čtyřiceti šesti letech při automobilové nehodě. Řídil jeho přítel a další významná osobnost Francie, vydavatel Michel Gallimard. O Camusově smrti se vždy mluvilo jako o téměř mysteriózním osudovém předurčení: Camus totiž jízdu autem nesnášel. Na osudný den měl již zakoupen lístek na vlak, kterým se chtěl z Provence vrátit do Paříže spolu se svou ženou a jejich dvojčaty. Namísto toho nečekaně přijal nabídku Gallimarda, aby cestoval s ním v jeho silném sportovním autě.

 

Smyk na ledu a náraz do stromu ve vysoké rychlosti ani jeden z nich nepřežil. Policie pak našla u spisovatele kromě onoho lístku na vlak i 144 stran nedokončeného románu První muž, na němž Camus, který dva roky před svou smrtí obdržel Nobelovu cenu, pracoval. Camusova smrt byla šokem, ale doposud ji nikdo coby nešťastnou náhodu nezpochybnil.

 

 

Novou stopu tak prý přináší právě český básník Zábrana ve svých denících. V jejich italském překladu má totiž chybět zásadní část, v níž se Zábrana svěřil, že se dozvěděl od velmi dobře informovaného muže šokující informaci; smrt Camuse v roce 1960 prý měli na svědomí ruští špioni na příkaz KGB. Právě oni měli poškodit pneumatiky takovým způsobem, aby ve vysoké rychlosti praskly a cizí zavinění bylo těžko prokazatelné.

 

Nyní italský akademik a básník Catelli na teorii, která prý byla úmyslně z překladů Zábranova deníku odstraněna, upozorňuje. Catelli tvrdí, že příkaz zabít Camuse vydal osobně tehdejší sovětský ministr zahraničí Šepilov jako reakci na článek, který Camus uveřejnil v roce 1957 ve francouzských médiích a v němž právě ministra osobně činí zodpovědného za události v Maďarsku. Tvrdý sovětský vojenský zásah v Maďarsku roku 1956 nazval přímo Šepilovovým masakrem.

 

 

Tuto teorii o vraždě zosnované KGB však odmítá bývalý korespondent BBC v Paříži a autor knihy o Albertu Camusovi Olivier Todd. Při svém výzkumu pro knihu Albert Camus: Une Vie, jež vyšla v roce 2000, prý zkoumal i archivy KGB a na žádný záznam o tom, že by Sověti plánovali francouzského spisovatele zabít, prý nenarazil. Na to Ital Catelli reaguje zatím jen suchým konstatováním, že pouze naivní blázen může čekat, že o tak zásadních a tajných operacích by KGB zanechala záznamy.