Loď

Loď Zdroj: Archív

Švédové našli nejstarší, nepoškozenou ztroskotanou loď. Budou v ní sudy zlata?

Když se na sonaru mezi ostrovyGotland a Öland na východním pobřeží  Švédska objevila tahle loď, hledači pokladů oněmněli vzrušením. Pravděpodobně totiž našli nejstarší, nepoškozený vrak lodi na světě.

“Zježily se mi chlupy, když jsem ty fotky uviděl,” řekl Erik Bjurström švédskému deníku Barometern. Historikové se navíc domnívají, že na mořském dně objevili legendární loď dánského krále Valdemara IV. Atterdaga, která ke dnu klesla roku 1361.

 

Podle legendy dánský král ostrov Gotland tak nenáviděl (skládali tu prý o něm posměšné písně), že na obyvatele zaútočil a při té příležitosti si odvezl tři sudy zlata, stříbra a šperků. Za jednou z lodí se však zavřela voda. Švédští experti zatím vědí jen to, že loď 28 metrů dlouhá a sedm metrů široká podle všeho skutečně pamatuje středověk. Souřadnice podmořského pokladu objevitelé tají. Jsou však optimističtí, mořské dno je totiž v Baltském moři rovné a hladina kyslíku nízká, prostředí ideální pro zakonzervování korábu, píše The Local.

 

 

Švédští věci teď zřejmě budou mít pár bezesných nocí, k vraku už totiž míří kamery, které mají potvrdit nebo vyvrátit jejich tušení. “Doufám v to, budu úplně blažený, když se ukáže, že to je středověká koga, to by totiž byla senzace světového rozměru. A pokud má na palubě ještě poklad krále Valdemara, tím líp,” nechal se slyšet Erik Bjurström. A aby těch senzací nebylo málo, Švédové oznámili, že tohle je už druhý nález vraku v okolí ostrova Gotland během posledních pár týdnů. V červnu totiž vypátrali koráb, který na dně ležel od 16. století.