Štětina

Štětina Zdroj: Dan Materna/MF DNES/Profimedia.cz

Senátor Štětina odmítá vyjádření ministerstva vnitra nezakázat KSČM. Má rozhodnout soud

V těchto dnech se v médiích objevily informace o analýze ministerstva vnitra (má celkem 28 stránek), která tvrdí, že právní důkazy pro zákaz komunistické strany chybějí. Senátor za TOP 09 Jaromír Štětina, který je jedním z iniciátorů zákazu KSČM, to ale ve svém víkendovém stanovisku odmítá.

 

Ministerstvo vnitra tento týden ve své analýze uvedlo, že "program strany v kontextu projevů jejich představitelů, příznivců, oficiálních materiálů či webových prezentací neodůvodňuje závěr, že právní kroky vůči KSČM by mohly mít naději na úspěch". Premiér Petr Nečas se s těmito výsledky chce seznámit podrobněji a pak rozhodne, zda se tomu bude věnovat i vláda.

 

 

Ovšem senátor Jaromír Štětina říká něco jiného: „To, o co usilujeme, není ukončení, nýbrž pozastavení činnosti KSČM. A to do doby odstranění těch nejvýznamnějších nedostatků, kterými jsou jednak název strany a jeho historie, jednak adorace marx-leninistického násilí, která jde jednoznačně proti článku 5 naší Ústavy. Není proto pro mě směrodatná analýza ministerstva vnitra, ale rozhodnutí nezávislého soudu, o čemž také přímo mluví usnesení Senátu z roku 2008.“ K tomu pak dodává, že článek 5 Ústavy říká: "Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů." V tomto bode podle něj KSČM vytvrvale selhává.

 

Pozoruhodné ale je, že boj některých lidí o zákazu komunistické strany u nás se vede již od listopadové revoluce v roce 1989. Výsledek zatím (kromě mírného přejmenování této v minulosti zjevně zločinecké strany) není žádný.