Jane Austen

Jane Austen Zdroj: wikimedia.org

Exkurze do hlavy Jane Austenové

V Londýnské Sotheby´s se chystá prodej vzácného rukopisu její nedokončené knihy Watsonovi. Je to jediný její rukopis, který ještě zůstal soukromníkovi, a odborníci jsou z něj u vytržení – je to totiž celých šedesát osm stran, tedy zřejmě jedna čtvrtina a je rozdělen do jedenácti sešitků.

Což je právě to zásadní: nejedná se o dopis, dvou či třístranu s poznámkami, jde o přesnou ukázku způsobu psaní a uvažování obdivované autorky. A protože neexistuje – alespoň se o něm neví – žádný dochovaný rukopis její publikované knihy a jediné kousky jejích rukopisů z nedokončených knih, které jsou ve veřejných sbírkách a muzeích, jsou nepoměrně útlejší, očekává aukční síň tvrdý souboj a závratnou částku.

 

Rukopis Watsonových odhaluje o psaní Jane Austenové následující: autorka vždy věděla už při psaní první kapitoly, jak se její kniha bude v hrubých obrysech vyvíjet. Psala totiž postupně, nepřeskakovala z konce na začátek apod. Vytvořila si systém osmistránkových bloků tím, že rozřízla jeden velký list na polovinu a poté obě poloviny přehnula; tak vznikly osmistránkové malé sešity, do nichž psala drobným, ale úhledným rukopisem. Psala hustě, takže na opravy a přepisování nezůstával téměř žádný prostor. A protože přepisovala často, jsou rukopisy popsány velmi hustě – v jednom případě musela dokonce na opravy použít jiný list papíru a ten poté přišpendlila na opravovanou stránku v sešitu.

 

 

Watsonovy psala Jane Austenová v roce 1804. Právě jí několik vydavatelů odmítlo vydat jiný román a další sice nakladatel přijal, ale nakonec ho odmítl vytisknout. Kromě literárních problémů se v té době dostala i do osobní krize, jež přímo s nedokončením románu Watsonovi souvisí; zemřel jí otec a zanechal ji ve velké finanční tísni. A přesně o tomtéž právě Watsonovi jsou, hlavní hrdinka se jmenuje Emma, pochází ze čtyř sester, jež jejich dávno ovdovělý otec zanechá ve fatální finanční tísni.