Poly Styren

Poly Styren Zdroj: Ray Stevenson / CC BY-SA

Svět punku přišel o svou polystyrenovou královnu

Vše to začalo po jednom z prvních koncertů Sex Pistols, když si Marianne Joan Elliott-Saiddala inzerát do novin, zdali si s ní někdo nechce založit kapelu – podobnou jako Sex Pistols.

Netrvalo dlouho a Anglie nabídla světu další punkovou legendu – vznikla skupina the X-Ray Spex v čele se zpěvačkou, kterou později časopis Billboard označil za „první prototyp punkové feministky“. Marianne si přivlastnila své alter ego a říkala si Poly Styrene.

 

V roce 1977 už stála na pódiu, pod nímž četné obecenstvo tančilo na jejich doposud nejznámější píseň Oh Bondage, Up Yours! Punková královna byla na světě, lidé ji začali milovat a sláva X-Ray Spex v čele s Poly nabírala na popularitě. O mnoho let později, v roce 1991, to už šlo se zpěvačkou naopak z kopce. Po jednom z mnoha jejích šílených výstupů, kdy měla například vidinu růžových světélek ve vzduchu, u ní diagnostikovali schizofrenii.

 

 

 

Poly Styrene si za svou kariéru prošla opravdu zajímavými věcmi. Ani Ozzy by se nemusel stydět. Její další, neobvyklé období nastalo v roce 1983, kdy se přidala k Hare Krišna a nahrávala pro ně desky, aby je pak mohli pouštět lidem na ulicích při svých průvodech.

 

Její osobnost vyzařovala na hony daleko hluboké, temné neznámo. Když však stála na pódiu, dodnes se mnozí shodnou, že byla nepřekonatelným frontmanem, jak mezi ženami, tak i muži. V pondělí, 25. dubna 2011 podlehla boji s rakovinou a odešla do punkového nebe. Není asi zcela vhodné, abych se s Poly loučil se slovy „Punk´s not Dead“, ale ona by to jistě přivítala.