Bible

Bible Zdroj: Profimedia.cz

Zákaz zákazů: V Kolíně se od nynějška nesmí číst Bible

V Kolíně, míněno v českém Kolíně, nikoli v tom na Rýnem, zakázali prý radní města veřejné čtení Bible. To je taková tradiční akce, která se čas od času koná na různých místech. "Podle mě Bible patří do prostor, které jsou k tomu vyhrazené," řekl k tomu jeden radní.

 

Máme u nás svobodu shromažďování. Akce se oznamují, nikoli povolují. Zakázat je možné jen akce, při kterých mohou být porušována lidská práva nebo když hrozí účastníkům na místě nějaké nebezpečí. Pokud jde o čtení Bible, není snad nebezpečí tak velké.

 


Nejde o život. Bible se čte po tisíciletí a je jedno, co si o tom kdo myslí v Kolíně. Za sto let budou tamní radní pod drnem a Bible se bude číst dál. Co by na to ale řekli Hus a Komenský, kdyby jim někdo vykládal, že "Bible patří do prostor, které jsou k tomu vyhrazené"? Jak "vyhrazené"? Kým? Proč? Někde se smí a někde nesmí? Kdyby přijela soudružka Švorcová číst z Julia Fučíka, to by si nikdo nic netroufnul. I když i to by bylo správně. Pro mě za mě, ať se veřejně čte třeba Korán nebo kabala nebo Komunistický manifest. Hlavně ať se něco čte a mluví se o tom, co jsme četli. Už jsme snad všichni dospělí, ne?

 


Ach, Buddho a Bože, kdybyste to viděli, kam jsme v roce 2011 dospěli! Už ani číst nahlas se venku nesmí.