Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

Radek John, někdejší politická kometa, končí jako směšná figurka

Před rokem patřil předseda Věcí veřejných Radek John k nejzářivějším politickým kometám v České republice. Přestože bylo od samotného počátku zjevné, že vstup do politiky nebyl z jeho strany nejlepší nápad, mnoho naivních voličů mu uvěřilo. Krach ale přišel rychle. Ten samý člověk, který Johna vystřelil na nebe, ho teď táhne do pekla. Je to Vít Bárta. Ovšem ministr John se stihl zesměšnit dostatečně i sám.

Radek John byl jistou dobu dokonce vůbec nejpopulárnějším politikem země. Sice se často pletl, nevěděl přesně, o čem hovoří, a nedokázal mnohé problémy vysvětlit, ale veřejnost brala v potaz jeho neotřelost. Takový sympatický vousatý popleta. No, a když byl tolik let v televizi, tak přece musí být chytrý, ne? To si říkala část národa. Nasadit Johna do čela kandidátky a prodávat jeho známou tvář ve volbách, byl skutečně ze strany Víta Bárty geniální tah. Jen ta známá tvář měla pak zůstat v pozadí a necpat se na jedno z nejhůře ovladatelných ministerstev bez jakýchkoli zkušeností a bez jakéhokoli lidského zázemí (v to nepočítáme výsadek bezpečnostní agentury ABL na všechny úřady, které VV zatím ovládají).

 

 

John například těžce podcenil Petra Nečase. Jen největší naivka si mohl myslet, že premiér nechá bez odezvy to, že ministr vnitra prosadil před posledními Vánocemi konec policejního prezidenta Oldřicha Martinů a pak na jeho místo Petra Lessyho. Ani jedno si Nečas nepřál. John se pak tvářil jako vítěz a také Věcem veřejným to tak připadalo. Ovšem předseda vlády si počkal na tvrdou odvetu a nakonec ukázal, kdo je ve vládě pánem. John vyhrál bitvu, ale válku s Nečasem prohrál katastrofálním způsobem. Radek John totiž nepochopil jednu zcela zásadní věc – v politice se nedá fungovat jako v TV Nova. Politická scéna se vyvíjí podle jiných mechanismů, než si John představuje.

 

 

Další chybou bylo to, že John nikdy nebyl předsedou Věcí veřejných, nikdy v nich neměl rozhodující slovo. Byl jen maskot či figurka, kterou Bárta umně pohyboval. Ani to však Johnovi, zdá se, nikdy nedošlo. Jinak by to byl on, kdo by se první vzbouřil. Radek John ve Věcech veřejných odsloužil své, podobně jako při vydávání časopisu pro pojištěnce, v němž pracoval pro jiné podnikatelské skupiny, které se přisály na veřejný penězovod. Pokud chtějí VV dál fungovat na české politické scéně, tak se teď Johna rychle zbaví.

 

 

A nakonec povzdech občana Prahy 5. Na podzim loňského roku se Radek John nechal zvolit za VV zastupitelem v této pražské městské části. Bylo jasné, že když je současně předsedou VV, ministrem vnitra a poslancem, tak je to podvod na voličích, protože žádnou práci už nestihne pro Prahu 5 vykonat. Stalo se. Nemá v této části Prahy žádnou funkci, není v žádné komisi či výboru, pro Prahu 5 nedělá vůbec nic. Ale teď by snad už mohl mít trochu času…