Anna Chapman

Anna Chapman Zdroj: Archív

Svět podle nejslavnější tajné agentky současnosti Anny Chapman

„V den, kdy jsem se loni vrátila do Moskvy, pro mě začal nový, lepší život,“ říká se svůdným úsměvem krásná rusovláska Anna, která byla loni v létě za pozornosti světových médií spolu s několika dalšími ruskými agenty vyhoštěna z USA. Právě její fatální selhání v roli tajné agentky odstartovalo její dnešní pohádkově úspěšný život; včetně vlastního televizního pořadu Tajemství světa s Annou Chapman.

„Každý z těchto lidí prožil krušné časy a to jen proto, že nasadili své životy ve službě naší zemi,“ sdělil po návratu vyhoštěnců premiér Putin v televizi a slíbil jim výnosné pracovní posty a zářný, spokojený život. Své sliby splnil. Zbylých devět agentů získalo teplá a lukrativní místečka ve státním aparátu. Krásná Anna pak byla díky své popularitě vystřelena téměř ke hvězdám.

 

Na co upře svůj svůdný pohled, to dostane. Objevila se polonahá na obálkách prestižních pánských časopisů, její jméno je registrovanou obchodní značkou a nesou je trička, hrníčky, kšiltovky, hrací karty, hodinky, parfém, vodka… Je tváří ruského pokeru, stejně jako křídla mladých obdivovatelů premiéra Putina v jeho straně Jednotné Rusko – předpokládá se, že po příštích volbách zasedne do parlamentu.

 

 

Největší zájem po svém návratu však měla Anna o televizi. Ráda se na sebe dívá a ještě raději předkládá světu svůj smyšlený romantický životní příběh. Přesto odmítla nabídku na účinkování v porno filmu, i když honorář byl ve znamení pěti nul v eurové hodnotě. Počkala si a dočkala se: jedna z mála soukromých televizních stanic v Rusku Ren TV jí nabídla účinkování v projektu Tajemství světa, jež má ambice nabízet investigativní reportáže.

 

V pár prvních dílech se ukázalo, jak je také možné si tzv. investigativu představovat. Rusovlasá Anna se vlní ve studiu v černorudém oblečku a moderuje například reportáž o ztracené Jantarové komnatě. Světe div, se, ale Anna ji nevypátrala a neví, kde je. Nebo se pokusila „rozluštit“ záhadu veršů z Koránu, které se zničehonic objevují na kůži mladíka ze Severního Kavkazu. Opět neúspěšně – koneckonců Anna na Kavkaz osobně ani nejela, mohlo by se jí něco stát. Místo ní natáčejí reportáže bezejmenní novináři a ona je poté jen prezentuje.

 

 

Pořad má zatím slušnou sledovanost. Anna táhne. A nejen v Rusku. Každý její krok sledují i světová média – přece jen atraktivní a polonahá tajná agentka (co na tom, že ve svém poslání naprosto selhala) není ochotná dávat rozhovory každý den. Zarážející už ale začíná být, že nejen v pořadu na Ren TV, ale i při svých vystoupeních v zahraničních televizích, opakuje Anna na rozličné otázky stále stejné věty a v podstatě jen propaguje premiéra Putina. I v těch nejnevhodnějších okamžicích. Stejně jako producent z Ren TV však Anna odmítá, že by na ni byl v tomto směru vyvíjen nátlak. „Premiér je skvělý muž a Rusko úžasná země. Proč bych měla lhát, když to tak prostě je?“ ptá se nevinně a mrká přitom umělými řasami, kamera poté odjede dál, aby byl v záběru i její výstavní dekolt dekorovaný rudou látkou. Kdo by o takovém Rusku pochyboval…