Vraždy v Midsomeru

Vraždy v Midsomeru Zdroj: David Gorr / CC BY-SA

Vraždy v Midsomeru: „Nechceme žádné černochy, tohle je britský seriál“

Produkční superúspěšného detektivního seriálu vraždy v Midsomeru Brian True — May přišel o místo. Řekl totiž, že kdyby se v seriálu objevili zástupci etnických menšin, „nebylo by to ono“.

Za čtrnáct let, kdy se detektivní série vyrábí, se to prý v případech šedobílého detektiva Toma Barnabyho nemihlo jediným nebělochem. Je to prý proto, že v hrabství Midsomer nemají etnické menšiny a proto je to, podle slov True Maye, „ta pravá anglická vesnice, poslední bašta anglickosti“. Televizní společnost tohle prohlášení šokovalo a True May přišel až do vyšetření celé věci o místo.

 

Našli se i takoví, kteří dali bývalému producentovi za pravdu s tím, že v Británii tvoří exotičtí cizinci jen asi osm procent obyvatel a naprostá většina z nich skutečně žije ve městě a na předměstích, ne na venkově, jak tvrdí True May. Podle nich tedy bývalý producent říká jen pravdu a s rasismem to nemá nic společného.

 

 

Nejedná se přitom o první kontroverzi tohoto ražení; nedávno se například rozpoutala aféra o černém herci Idrisovi Elbovi, který hraje jednoho ze severských bohů ve filmu Thor. Podobná záležitost proběhla při castingu na film Hobit. Mladá britka pákistánského původu, která měřila pouhý metr padesát dva, vystála frontu o sedmi stech lidech, když jí na konci řekli, že tam ani nemusela chodit, protože je moc tmavá. Fanynku předešlé triologie Pána Prstenů i samotného režiséra Petera Jacksona to natolik zaskočilo, že chce dát filmaře k soudu. A starší případ: z knihy Dobrodružství Huckleberryho Finna chtějí odstranit slovo „negr“, nehledě na satiru dobových poměrů, která je autorovi Marku Twainovi vlastní. Našla se už naštěstí parta lidí, kteří připravují korektní verzi – kde všechny politicky nekorektní termíny nahradí pojem „robot“.

 

 

Ale zpět k Midsomeru; v každém případě je třeba vzít v potaz skutečnost, že v Midsomeru se velmi často střílí a že za čtrnáct let úspěšné série tu zavraždili dvě stě dvacet lidí, takže otázka stojí tak, zda si obsazení rolí z řad etnických menšin časem nevyžádá už jen prostá matematika. A to navzdory skutečnosti, že seriálové hrabství Midsomer je jen fiktivní.