Rath - Chaplin

Rath - Chaplin Zdroj: Reflex.cz

Městský soud v Praze zamítl žalobu Davida Ratha proti Reflexu

Dnes proběhlo na Vrchním soudu v Praze odvolací řízení ve věci žaloby MUDr. Davida Ratha proti vydavateli týdeníku Reflex RINGIER ČR a.s.

 

Městský soud v Praze v prvním stupni  zamítl žalobu, v níž David Rath požadoval omluvu za to, že byla na titulní straně Reflexu zveřejněna  jeho fotografie upravena do podoby fašistického diktátora Adolfa Hitlera. Žalobce se odvolal a v odvolání argumentoval tak, že nejde o karikaturu, ale o zhanobení podoby a zásah do práva na ochranu osobnosti a namítal, že nelze souhlasit s tím,  že o tom, zda lze politika karikovat v takové podobě, rozhodoval soud podle toho, jak se politik na politické a společenské scéně projevuje a jak se soudu jeví. Žalobce také tvrdil, že ze strany žalované šlo jen o marketingový trik určený ke zvýšení prodejnosti časopisu.

 

Přečtěte si také komentář Reflexu k rozhodnutí soudu.

 

Odvolací soud rozsudek Městského soudu potvrdil a ztotožnil se s jeho právními závěry , když zejména uvedl,  že zásahem do osobnostních práv žalobce nemůže být oprávněna kritika. V tomto případě  šlo o reflexi zejména na nevhodně zvolený příklad uvedený v rozhovoru pro Lidové noviny o tom, že nacistické zbrojení před druhou světovou válkou byl recept na řešení hospodářské krize.  Soud vzal v úvahu, že karikatura je specifickým prostředkem k vyjádření názoru,  jenž pracuje se sobě vlastními prostředky, které se vyznačují nadsázkou, ironií, ostrostí a jednostranností.

 

Soud dovodil, že  předmětná karikatura vykazuje  minimální reálný základ pro zvolený způsob vyjádření názoru a je přiměřená sledovanému cíli.

 

JUDr. Helena Chaloupková

advokátka