gypsy

gypsy Zdroj: http://www.multiculturalarts.com

Colours of Ostrava: Začínáme zostra

Včera vpodvečer úderem osmé hodiny odstartoval devátý ročník multižánrového, dnes už nejen hudebního festivalu Colours of Ostrava. A hned pěkně zostra.

 

Už na úvod diváci přebíhali od hlavního pódia na louce pod Moravskoslezským hradem na letošní novinku, totiž New York Stage, situované do areálu výstaviště Černá louka. Rozhodování to bylo těžké. Na první scéně vystupovala téměř dvacítka balkánských a francouzských hudebníků romského původu, sdružených pod názvem The Gipsy Queens and Kings, nad nimiž se chvílemi nesl vokál legendární makedonské zpěvačky Esmy Radžepové. Program na New York Stage ovšem zahajoval objev jazzových pódií několika posledních let – americký zpěvák José James. Jemný nujazz, lehce namíchaný se soulem a kořeněný hiphopovým frázováním za doprovodu elitního jazzového tria jako by naznačil dramaturgický rozměr Colours 2010.

 

Ty na rozdíl od jiných let vedle důrazu na tvorbu newyorských muzikantů představují i jazz v jeho nejrůznějších formách. Milovníky „zawinulovského jazzu“ muselo nadchnout včerejší vystoupení losangeleského kvarteta Open Hands. Na tvorbu Erika Dolphyho odkazovala zase tvorba mladého newyorského kvinteta Out To Lunch.

 

Těžko také nezmínit šestici jihokorejských bubeníků Dulsuri. Až heavymetalový zvuk jejich bicích nástrojů se v často překvapivých tanečních variacích s asijskou úderností vznášel nad půlnoční Ostravou. A já si při té příležitosti po roce opět uvědomil, jak Colours moravskoslezské metropoli sluší.