Ladovská zima v Praze může být v příštích letech pravidlem

Ladovská zima v Praze může být v příštích letech pravidlem Zdroj: Profimedia.cz

Bude zima, bude mráz

Příštích zhruba 30 let nás čekají studené zimy, říká známý český geolog Václav Cílek. A není sám, podobné názory říká čím dál více vědců. Skončila éra globálního oteplování? Tu radikální změnu můžete nyní pozorovat ve většině českých médií. Dlouhá léta se psalo o nezastavitelném oteplování planety, jež je způsobeno člověkem

Stačily dvě neobvykle a nečekaně studené zimy a všechno je jinak. Noviny najednou dopřávají sluchu dosud ignorovaným názorům.

CLIMATEGATE

Kromě dvou posledních chladných zim na téměř celé severní polokouli k tomu přispělo i několik dalších událostí. Za prvé skandály okolo Mezivládního klimatického panelu při OSN (IPCC), jenž byl dosud středobodem všech nejčernějších oteplovacích teorií.

Na podzim například vypukla aféra nazvaná Climategate, když skupina hackerů ukradla e-maily klíčových klimatologů z Východoanglické univerzity a zveřejnila je na Internetu. Z nich přímo vyplývalo, že se snaží zakrýt pokles globálních teplot v posledních letech. Kromě toho si také psali o tom, jak budou bránit "klimaskeptikům" v publikování jejich prací v odborných časopisech, či o zvláštní radosti nad smrtí odpůrce teorie globálního oteplování Johna Dalyho.

NOBELOVA CENA?

Novináři se také více začali věnovat samotnému šéfovi IPCC Řádžendru Pačaurímu. Ukázalo se totiž, že je napojen na firmy, jež díky politice prosazované právě jím a jeho Mezivládním klimatickým panelem vydělávají obrovské sumy peněz. A to platí i pro gurua globálního oteplování Alberta Gorea. Gore s IPCC v roce 2007 dostal Nobelovu cenu míru právě za své postoje ohledně klimatických změn.

Tuhé zimy nám tak kromě nepříjemných dopravních komplikací přinesly i něco pozitivního: zveřejňování názorů vědců, kteří zpochybňují jednoznačnost globálního oteplování. Překvapení je, že těchto lidí není tak málo, jak se dosud mohlo zdát. To ovšem neznamená, že teď se dozvíme tu definitivní pravdu, jak to bude příštích 100 let. Teorií a faktorů ovlivňujících zemské klima je totiž více. Geolog Cílek vlastně ani oteplování nezpochybňuje. Podle něj bude relativně studenější období trvat zhruba 30 let a pak se výrazně oteplí. Za ochlazením přitom stojí tzv. arktická a pacifická oscilace, jež vstupují do negativní fáze.

ZASKOČENÁ NASA

Řada vědců jde ještě dál a upozorňuje na to, že se studené zimy střetly s neobvykle klidnou fází sluneční aktivity, která zaskočila samotnou NASA. A právě Slunce vidí jako hlavní příčinu změn globálních teplot, neboť v minulosti se souvislost mezi aktivitou naší hvězdy a teplotami na Zemi prokázala. Zejména tzv. malá doba ledová, jež vrcholila v 17. století, probíhala právě v rekordním slunečním útlumu. A někteří vědci nyní říkají, že se vývoj Slunce zdá obdobný.

Jak to je, ukáže až čas. Odpověď na otázku, zda se v Česku bude oteplovat, podle Václava Cílka nikdo moc nezná. Zatím se můžeme nechat inspirovat jeho názorem: řešíme globální oteplování a zapomínáme na lokální znečištění.