Co přinesl den (pondělí 4. ledna)

Co přinesl den (pondělí 4. ledna)

Co přinesl den (pondělí 4. ledna)

Loňský schodek státního rozpočtu dosáhl takřka 200 miliard Kč, což je v krátké historii ČR rekordní výkon. V této chvíli se Paroubkova předvolební parlamentní většina v Poslanecké sněmovně chystá prosadit třináctý důchod...

Loňský schodek státního rozpočtu dosáhl takřka dvě stě miliard Kč, což je v krátké historii ČR rekordní výkon. V této chvíli se Paroubkova předvolební parlamentní většina v Poslanecké sněmovně chystá prosadit třináctý důchod, znovuzavedení výplaty nemocenské za první tři dny nemoci a další populistické uplácení voličů.

Prezident dnes oznámil, že jakékoli zákony, které by mohly navýšit rozpočtový schodek v tomto roce, bude vetovat. Má ale smůlu. Předvolební koalice ČSSD – KDU-ČSL – KSČM jeho veto hravě přehlasuje, prezidentští přeběhlíci Tlustý a Schwippel nebudou tentokrát, na rozdíl od svržení Topolánkovy vlády, stačit. V souvislosti s předvolebním rozhazováním je Paroubkův výrok o tom, že vinárnu nelze svěřit alkoholikovi (mířil tím na své oponenty z ODS a TOP 09) spíše jakási sebedefinice. Paroubkovy předvolební RaJ fungují spolehlivě a výsledek bude nepochybně úděsný (pak se všechno svede na Topolánka a Fischera).

Kdosi založil na Facebooku skupinu s tím, že kdo se do ní přihlásí, účastní se jakési internetové tomboly, kde cenou je deset mobilů iPhone. Poté, co se přihlásilo několik desítek tisíc chtivců, oznámil jim „zakladatel“, že se skupina jmenuje „mladí lidé volí Jiřího Paroubka“ a v popisu má mj. zabránit tomu, aby modré straky rozkradly celou naši republiku. Poté dotyčný (zjevně fiktivní osoba, jakýsi Parsifal Imanuel české předvolební scény) zmizel v nenávratnu. Napálení protestují, ČSSD zuřivě protestuje i popírá, že by se byla na akci podílela. Je to velmi nepravděpodobné, předem bylo přece jasné, že to praskne. Celý scénář připomíná někdejší akci Český sen, je jen možná ještě legračnější a zdařilejší, protože má politickou dimenzi. Mohla by se jmenovat :Paroubkovým kamarádem snadno a rychle.

Irská ústava zakazovala dosud veřejně hanobit křesťanství. Místo aby ten nesmysl škrtli (verbální zločiny nemá liberální stát pronásledovat, navíc kdo rozhodne, co je hanobení a co ne, křesťanství nepotřebuje státní ochranu), rozšířili zákaz na „různá náboženství“ (tj. vlastně na všechna). To je brutální zásah do svobody slova v duchu multikulturality. V Irsku proti tomu protestují ateističtí aktivisté, já bych protestoval taky, i když ateista nejsem.

Luboš Palata připravil v Lidových novinách stránku o politické situaci v Maďarsku. Jako obvykle rozvíjí odkaz sapéra Vodičky, tentokrát z pozice „neutrála“. Češi nejsou v maďarsko-slovenských sporech žádní neutrálové, mají je do značné míry na svědomí tím, jak Beneš ve Versailles prosadil nesmyslné jižní hranice Slovenska. Teď se s nimi už nedá hnout a jsou zdrojem obtíží v slovensko-maďarských vztazích. Snad by to mohlo indolentní české publicisty vést aspoň k jakési zdrženlivosti. Pana Palatu to ovšem ani nenapadne.

Pavla Kubálková tamtéž péruje své redakční kolegy Weisse a Tučka za nedostatek pochopení pro požadavek „genderové korektnosti“. Na aktivitách dnešních bojovnic za práva žen je obludné především to, že ženy chápou jako společenskou třídu nebo rasu. S napětím očekávám, kdy někdo pozvedne „gender“ do roviny třídního boje. Zamaskované sufražetky vyhazují do vzduchu… pokouším si vybavit nějaká privilegovaná zařízení, určená v naší zrůdné společnosti výhradně pro muže, ale napadají mne jen pánské záchodky. A vlastně, to je nápad! Všechno by mohlo začít tak, že v rámci genderové korektnosti budou modré punčochy prosazovat, aby ženy nebyly diskriminovány tím, že na ně nemají přístup. Načež vypukne druhá dívčí válka. Vymknuta z kloubů, doba šílí.

Svého času jsme psali (při příležitosti poslední prezidentské volby) o mimořádných parapsychologických schopnostech nynějšího jihomoravského hejtmana Michala Haška. Nyní zjevně opět uplatnil své zázračné schopnosti - v tombole na XVII. Brněnském předvánočním galavečeru donutil svou magickou silou losovací zařízení, aby dvě hlavní ceny, auto a zájezd do Egypta, získal on a jeho stranický přítel, brněnský primátor Onderka. Protože samozřejmě šlo o pouhou demonstraci magických schopností, on i jeho kolega poté, co se demonstrace zdařila, na ceny rezignovali. Je bohužel zcela jasné, že pan Hašek vůbec není člověk na svém místě. Jeho místo je teď na ministerstvu financí. Pro muže jeho schopností bude hračkou zařídit, aby rozpočet, jehož výdaje budou větší než jeho příjmy, skončil přesto přebytkem (model „pět chlebů a dvě ryby“).



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala