Velký Valach na mobilu

Velký Valach na mobilu

Velký Valach na mobilu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek to znovu dokázal, švindly zvýšil deficit státního rozpočtu o&#160sedmnáct miliard korun. Mám jedinou otázku: kde byla ODS, konkrétně její šéf Mirek Topolánek?

Předseda ČSSD Jiří Paroubek to znovu dokázal, švindly zvýšil deficit státního rozpočtu o sedmnáct miliard korun. Mám jedinou otázku: kde byla ODS, konkrétně její šéf Mirek Topolánek?

Prý v Americe, na telefonu. Proč ne: vánoční nákupy jsou v USA tradičně nejlepší i nejlevnější, mnohem výhodnější než v Toskánsku. Navíc vás tam dávno nikdo neotravuje s hraním si na Ježíška, bezostyšně jde o to utratit co nejvíc. Což naši politici umějí výjimečně dobře - zvlášť neutrácejí-li své vlastní peníze.


Problém je, že Topolánek je pořád ještě šéfem politické strany, která si pořád ještě – pokud nám nezapomněl z USA něco vzkázat - hraje na vítěze příštích parlamentních voleb.

Zákon o státním rozpočtu je ten nejdůležitější; v podstatě určuje, kdo a jak právě vládne. Můžete vyhrát volby, prohrajete-li ale boj o státní rozpočet, vládne de facto někdo jiný. ODS nyní prohrála dvakrát po sobě, jednou dokonce hanebně ostudně.

Předseda ODS je navíc tak hloupý, že místo aby se v USA schovával, abychom neviděli jeho ostentativní kálení na domácí politiku, kritizuje odsud za výstřelky ČSSD vládu a ministra financí. Možná měl ve středu problém s&#160telemostem nebo zrovna kontroloval výlohy butiků na Páté avenue. Těžko říct. Tak ještě jednou a jen pro něj: byl to právě premiér a ministr financí, kdo se v osudný den pokoušel ve sněmovně hájit rozum, zatímco Topolánkova ODS ani nehlasovala.

Fakt chce jít Topolánek s tímhle do voleb? Snad by měl radši zůstat za mořem a najít si slušnou práci tam, třeba něco kolem TV vtipů. Jestli pořád nechápe, že v politice mnohdy bývá důležitější symbolika než obsah, nemá v ní co dělat.

Paroubek byl ve středu symbolicky první, kdo hned po vládě ve sněmovně dlouze promluvil. Ano, jako obvykle to byl velmi hnusný projev. Jenže Topolánek se nezmohl ani na něj. Že se vzdal poslaneckého mandátu, ještě neznamená, že se musí odmlčet úplně; za rozum teď v TV i novinách dokola mluví jen Miroslav Kalousek, ODS jako by neexistovala.

Její tiskovku po prohrané bitvě, kde se za pultíkem opět mačkalo tolik lidí, že to vypadalo na tiskovku více stran najednou, radši ani nepřipomínám. Petr Nečas, Petr Tluchoř, Ivan Langer či David Vodrážka a bůhví kdo všechno ještě určitě nevypadali jako lidé, kterým chcete na jaře svěřit svůj hlas - i z účastníků funusu sálá pozitivnější energie. Tedy pokud nebudeme volit, kdo v Parlamentu usednout nemá.