Padlí Andělé – prestižní ostuda

Padlí Andělé – prestižní ostuda

Padlí Andělé – prestižní ostuda

Jak se ceny „Akademie populární hudby“ mohou těšit nějaké vážnosti, když je znevažují sami provozovatelé!

Udělování hudebních Andělů s každým dalším rokem vzbuzuje další a další rozpaky a čím dál víc otazníků. Ovšem přelomové je letos to, že už se vlastně nikdo nad setrvale dole kopcom jdoucí úrovní Andělů ani nerozčiluje. Pokud jde o ty, které oblast
pop-music ještě nějak zajímá, spíš je tato „událost“ už mnohým pro smích. Nebo hůř,
úplně šmafu.


Hudební ceny Andělé za rok 2008 se udělovaly minulou sobotu 21. 3. 2009 v pražském hotelu Top. Po několika letech v režii Petarda Production (kdy se s jejím prvním ročníkem snad blýskalo na časy, ale nakonec se zase nic nestalo) letos provoz Andělů nově převzala společnost Lewron Music Center (její společník Lewron Vision měl dříve v Petardě akciový podíl a už nemá) čili další chapadlo staronové chobotničky. Nic proti tomu, že Lewron spravuje i ceny Deska roku, jejímž prostřednictvím česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) vyhlašuje nejúspěšnější nahrávky na trhu. A nic proti Ewě Farne, kterou Lewron jako agentura oficiálně zastupuje. Avšak v kombinaci s Anděly (jež se v principech tváří jako rádoby tuzemská paralela Grammy či Brit Awards) to prostě nutně musí smrdět střetem zájmů, i kdyby vše bylo čisté jak lilium.


Další bizarností s podobným odérem je, že pan Richard Krajčo (když už mu ji OPĚT nesmyslně učiní) OPĚT nedokáže odmítnout nabídku na moderování celé této povedené taškařice v přímém TV přenosu na veřejnoprávním okruhu, když je OPĚT se svou skupinou Kryštof nominován hned v několika kategoriích. Jeho omluva, že své kapele stejně moc šancí nedává, protože kritici, kteří sedí v Akademii, Kryštofa v oblibě nemají, obstát nemohla: Když Krajčo Anděly moderoval poprvé před dvěma lety, Kryštof (nic proti kapele a její hudbě) ceny obdržel tři. Letos nakonec dvě. A ponechme stranou fakt, že si Kryštofové před lety pro své první ocenění přijít odmítli, stejně jako se vloni předávání z podobných důvodů odmítli účastnit Sunshine a letos Tata Bojs.

Ať si Kryštof třeba nastokrát ocenění zaslouží, prostě to zase smrdí, i kdyby o čistotě celé věci bylo důkazů milión. Jenže on zatím, bohužel, není ani jeden, zdá se.*) Možná že zrovna třeba Krajčo ví, kdo jsou oni „kritici, kteří sedí v Akademii“. Ale kdo další je zná?

Co si vlastně pod pojmem Akademie české populární hudby (APH) dnes představit? Existuje vůbec ještě? A jaký má právní statut? Počet jejích členů byl prý zúžen na 110. Třeba jsou to všechno slušní a fundovaní lidé. Ale kteří to teď jsou, co rozhodují o nominacích a vítězích v jednotlivých kategoriích? A podle jakého klíče byli kým vybráni? Bez těchto informací se zkrátka za žádných okolností, zvlášť v našich vodách, nelze spolehnout, že soutěž je regulérní a prestižní ...

Kýžené mělo být dle tiskovky Lewronu a IFPI z 15. 1. 2009 zveřejněno o týden později hned na třech internetových stránkách. No, možná jsem retardovaný a slepý a pro stromy nevidím les*), ale na www.cenyandel.cz ani na www.cenydeskaroku.cz či na mediálně partnerském iDnesu jsem přehled akademiků a jejich kvalifikovanosti nenašel dosud! Odkaz O PROJEKTU, jenž by měl být asi nejblíže tomu, co jsem hledal, je ještě dnes (24. 3. 2009) stále nefunkční. A původní stránky Akademie populární hudby naopak už ani nejsou registrovány.
Čílení je však asi úplně zbytečné. Alespoň dle mínění plebsu, vypadá to. Když jsem provedl soukromou rychloanketu zhruba se třiceti jedinci ve věku mezi dvaceti až čtyřiceti, všechny odpovědi se nápadně podobaly. Shrnout by se daly do jediné, univerzální: „Ani nevím, že se něco takového ještě uděluje ...“
Proč asi?


*) Naštěstí byl ale autor tohoto komentáře nakonec opravdu usvědčen z nedostatečné trpělivosti při hledání - čtenář Matěj v diskusi pod článkem upozorňuje, že seznam akademiků při větší píli na internetu přece jen dohledat lze, a to ZDE - no sláva! Ale vážně! Nemohl by ten seznam být ještě utajenější, co říkáte? (Míněno ironicky. V člověku to hned asociuje případ z jistého slavného literárního díla, kdy se majitel svého domu nesmí divit, že mu přijeli zdemolovat nemovitost, když o tom byl zpraven tři měsíce dopředu na nástěnce městského úřadu ...) Matějovi za upozornění díky! [aktualizace 25. 3.] Akademici by se měli sami vzbouřit! Taková netransparentnost ubližuje nejen už tak zuboženému stavu českého hudebního průmyslu, ale i jim samotným.




Srovnejte:
VÝROČNÍ FILMOVÉ CENY ČESKÝ LEV
a
ČESKÁ FILMOVÁ A TELEVIZNÍ AKADEMIE