Soudružka Semelová

Soudružka Semelová

Soudružka Semelová

Letos slavíme dvacet let od pádu komunismu, aspoň v TV. Možná trochu předčasně. V pražské základní škole například dodnes ...

učí děti předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová. A dokonce má tu drzost si stěžovat, že by se ve škole měly víc vysvětlovat dobré skutky komunismu.
O jednom dobrém skutku, byť ne úplně komunistickém, bych věděl. Dát Semelové okamžitou výpověď, doživotní zákaz působení ve školství a tisíc hodin veřejně prospěšných prací za újmu na dětech. Mohla by třeba uklízet prostranství kolem zbytku smíchovského růžového tanku. „Považuju za špatné, že se v debatách pro studenty angažuje Konfederace politických vězňů,“ řekla Semelová serveru Ihned.cz. A to není vše. Podle ní by se děti neměly učit ani o procesu s Miladou Horákovou, prý kvůli objektivitě.
Svým způsobem Semelové rozumím. Představte si, že jste intelektuálně méně obdaření a propadli jste hnusné ideologii, řekněme komunismu; přesto musíte každý den v práci poslouchat, jak je komunismus hnusný a jak jste v případě Horákové i po letech ideologickým spoluvrahem. Měli byste toho taky plné zuby. I proto chci komunistické předsedkyni od školství pomoci, nakonec soudruzi Filip s Dolejšem by se o ni jistě štědře postarali.
Otázkou je, co s ní zmůže nedokonalá demokracie, která si kdysi naivně vzala za své motto, že nejsme jako oni, a proto jsme z komunismu udělali v podstatě normální ideologii, za jejíž šíření se nechodí do chládku. Snad by mohla pomoct ředitelka školy – tedy jestli podobně nesmýšlí i ona. Komunisté vždy rádi přidali ruku ke společnému dílu, nehledíce na peníze. Co třeba chládek školní jídelny? Vsadím se, že na úseku mytí černého nádobí někoho urgentně shánějí.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

Prokurátorka Brožová-Polednová, foto Isifa

Hana Benešová: HRÁLA HŘIB, PAK POSÍLALA NA SMRT (Reflex č. 38/2008)
Proces s Miladou Horákovou, foto ČTK



Marta Semelová: „Dokumenty o Horákové do škol nepatří“ (hn.ihned.cz, 22. 1. 2009)
Komunisté chtějí přepsat učebnice (hn.ihned.cz, 22. 1. 2009)